File

Report
TEMA :
TRANSPORTI
HISTORIA E TRANSPORTIT
- Transporti
ka nje histori
te gjatë te evulimit te tij . Se
pari njerezit udhetonin me
ane te kafsheve , pastaj ata
ndertuan karroca te cilat
terhiqeshin nga kafshet qe
zakonisht ishin kuajet .
Pastaj ata filluan te evulonin
dhe ndertuan mjete te
ndryshme si makina , treni ,
autobusi , airoplani , anija e
shumë mjete te tjera .
LLOJET E TRANSPORTIT
TRANSPORTI TOKESOR
- Transpoti tokesor ndahet ne
transport tokesor dhe ate
hekurudhor .
Ne transportin tokesor bejn pjese :
automobilat , bicikletat ,
motocikletat , kamionet , mjetet
luftarake si tenkat etj .
Ndersa ne transpotin hekurdhor
bene pjese : treni per udhetar dhe
treni per transport mallrash
TRANSPORTI UJOR
- Transporti ujor eshte transporti me i ngadalshem . Ky lloj
transpoti transporton njerez dhe mallera nepermjet detit ose
oqeanit . Transoiti behet me anije por ai mund te behet edhe
me nendetese per material te rendesishem .
TRANSPORTI AJROR
Transporti ajror eshte transporti me i shtrenjet por edhe me i shpejti per
njerezit sikurse edhe per mallerat . Transporti ajror behet me ane te
airoplaneve dhe helikoptereve . Mjeti me i ri eshte anija kozmike e cila
fluturn ne hapsire .
TË MIRAT E TRANSPORTIT
- Te mirat e transportiet
janë te shumta , se pari me
ane te tranportit ne mund
te vizitojm fshatrat , qytetet
, shtetet , kontinentet e
planetet tjera . Gjithashtu e
mirë tjeter e transportit
eshte sepse mjeket , policet
e zjarrfiksit vine me shpejte
qe te na ndihmojn ne
situata urgjente .
DEMET E TRANSPORTIT NE
NATYRE
- Demet e transportit ne natyrë janë sepse ato lirojn shume gazera
ndotese dhe helmuese ne natyre . Keto gazera janë të demshme per njerzit
, kafshet dhe bimet. Transporti i shpejtë ndikon ne jeten e shumë njerzve .
Shumë nga ta lëndohen por edhe shumë nga ta vdesin.
FALEMINDERIT PER VEMENDJEN
TUAJ .

similar documents