Animalele din zonele reci ale pamantului

Report
ANIMALELE
Cristiana
Cacencu

Cainii salbatici se mai gasesc numai in
Africa de Sud, in Desertul Sahara. Din
pacate, numarul lor este foarte redus, se
crede ca mai exista intre 4000 si 5000 de
exemplare, majoritatea in rezervatii sau
parcuri nationale. Vinovati sunt oamenii
care le-au luat habbitatul si care i-au
vanat.

Crocodilii au descendenti
inca de acum 240 de milioane
de ani. Pana in prezent se
cunosc 23 de specii de
crocodili. Toate apartin
familieie Crocodylidae.
Crocodilul mascul poate
atinge si peste trei metri
lungime in timp ce femela
rareori depaseste doi metri.
Exista si unele cazuri, de
crocodili uriasi care pot
atinge 5 sau 6 metri lungime
(crocodilul de apa sarata).
[...]
Ghepardul
Hamsterul
 Hamsterii sunt mici
rozatoare de diferite tipuri
si culori (albi, maro, gri sau
cream). Speranta de viata a
hamsterilor este de 2 pana
la 3 ani dar sunt si cazuri in
care pot trai pana la 4 sau
chiar 5 ani. Un adult poate
consuma intre 10 si 15
grame de mancare pe zi,
dar consumul de mancare
depinde si de activitatile pe
care le are. [...]
LEOPARDUL
Ii place sa vaneze in special noaptea dar daca va avea ocazia va vana si ziua pentru a avea stomacul plin. Intunericul creeaza
conditii bune pentru vanatoare. De obicei cunoaste zona unde urmeaza sa vaneze ceea ce ii confera un avantaj. Se apropie
foarte mult de prada (uneori chiar si la un metru de ea) fara ca aceasta sa-l observe si ataca prin surprindere

Tigrii se gasesc in sudul si sud-estul Asiei dar si in sud-estul
Rusiei (Siberia). Se estimeaza ca in prezent mai exista circa
6000 - 7000 de tigri din care aproximativ 3000 se gasesc in
India, tara in care traiesc cei mai multi tigrii. In prezent mai
exista cinci subspecii de tigri: Tigrul Siberian, Tigrul Indian
(Bengalez), Tigrul Chinez, Tigrul de Sumatra si Tigrul
Indochinese
Ursul

Ursii sunt mamifere
carnivore, fac parte din
familia Ursidae, sunt
animale greoaie dar
puternice. Chiar daca par
animale infricosatoare
ursii sunt niste animale
fascinante. Traiesc in
multe locuri din lume de
la tropice pana in zonele
arctice, atat in paduri cat
si in zone de campii
inzapezite. [...]
Ariciul este un animal cu un corp rotund si picioare scurte. Spatele acestuia este acoperit cu
multe ace, dar burta este pufoasa si moale. Culoarea blanitei care o acopera este alb. Are pe
corp culori inchise (gri, negru sau maroniu) iar tepii au culoarea maro inchis cu alb. Are
marimea aproximativ cat a unui iepure si cantareste intre 0,9 - 1,4 kg.
Balena este unul dintre cele mai cunoscute si
mai mari animale. Aceasta este mamifer si
face parte din familia cetaceelor. Una dintre
cele mai cunoscute specii de balena este
balena albastra, animal ce traieste in aproape
toate oceanele Pamantului.
Se gaseste in desert, in Asia sau Africa de Nord. Corpul acesteia este adaptat pentru viata in desert. Are picioarele subtiri, foarte
potrivite pentru mersul in nisip, iar fata si gatul sunt lungi. Pleoapele o protejeaza de nisip. Poate atinge inaltimea de 2 m (2,50 m
pana la cocoasa) si lungimea de 3 m. Ajunge la greutatea aproximativa de 700 kg. Traieste impreuna cu familia, atingand varsta medie
de 30-40 de ani.
Cangur
Numele stiintific corespunzator
pentru cangur este "macropods",
care se traduce prin "picior lung".
Exista mai multe specii de canguri cangurul rosu (cea mai cunoscuta
specie), cangurul de copac si altele.
Se intalneste in Australia sau in
insulele apropiate, in zone uscate,
desertice. Pentru a evita soarele
puternic din timpul zilei se
adaposteste la umbra copacilor sau
in locuri asemanatoare.

CASTORUL
Castorul (Castor fiber) este cel
mai mare mamifer rozator acvatic. El este
raspandit atat in Europa si Asia, cat si in America. Castorul are lungimea
corpului de aproximativ 90 cm, iar greutatea de la 10 pana la 30 de kg.
Corpul alungit al rozatoarei este acoperit de o blana brun-rosiatica, si se
termina intr-o coada mare si lata
Cimpanzeii traiesc in Africa Centrala
si de Vest, in savana deschisa sau in
jungla. Se pot gasi intotdeauna in
apropierea copacilor. Traiesc in
comunitati de 15-20 de membri, in
care copiii stau impreuna cu mamele
mai mult de 10 ani si de multe ori
chiar pastreaza legatura pe viata cu
cele care le-au dat viata. S-a
descoperit chiar ca aceste mamifere
sunt capabile de afectivitate.
Faptul ca stau impreuna in familii le
permite o mai buna protectie si
siguranta in fata pradatorilor. Un
dezavantaj il constitue faptul ca nu
au o locuinte stabile, mai ales in
ultima perioada cand padurile sunt
din ce in ce mai mult defrisate.

CIMPANZEU

Delfinii se gasesc cu precadere
in oceanul Atlantic si Pacific,
dar sunt prezenti si in celelalte
oceane si, de asemenea, in
raurile din Amazon si Africa de
Sud. Desi mediul de viata al
delfinului este apa, este necesar
ca acesta sa iasa des la suprafata
pentru a putea respira.
Un fapt cu totul deosebit la
delfin este faptul ca - desi
seamana foarte tare cu un peste
- este mamifer, inrudindu-se cu
balena. Este un animal foarte
inteligent, fiind capabil sa
comunice foarte bine si sa invete
diferite trucuri repede si usor.
Este foarte prietenos cu oamenii,
fiind folosit in vindecarea
copiilor bolnavi.
Elefantii sunt considerati a fi cele mai mari mamifere din
lume. Acestia pot fi intalniti in Africa si in India, in special in
padurile tropicale sau campiile din apropierea apelor. Desi
nu vede bine, se ghideaza dupa miros si auz, pe care le are
foarte sensibile, astfel ca poate simti apa de la o distanta de 4
km.
ELEFANT
GIRAFA
Girafa se gaseste
mai ales in zonele
uscate din Africa
si in apropierea
desertului Sahara.
Nu se
indeparteaza
niciodata de
copaci. Este
singurul animal
care are de la
nastere niste
noduri osoase pe
cap, care constitue
inceputurile de la
coarne. Acesti
bulbi sunt prezenti
atat la mascul cat
si la femela, dar
aceasta din urma
ii are mai mici.
Hipopotamul se gaseste in sudul
Africii. Este bine adaptat atat
pentru viata in apa, cat si pe
uscat. Poate inota foarte bine si
isi poate mentine respiratia timp
de 6 minute, dar in acelasi timp
poate alerga cu o viteza de 32
km/ora. Traieste mai mult singur
si se hraneste cu ierburi si plante
din apa. Nu are nevoie sa
manance foarte mult pentru ca
nu consuma multa energie.
Iepurele se gaseste in aproape toate continentele, cu exceptia continentului Antarctica. S-a adaptat la diferite climate
si temperaturi (in paduri, campii, regiuni inzapezite si chiar in mlastini). Acest animal isi construieste casa in pamant,
sapand adaposturi numite vizuine. Uneori iepurele prefera sa foloseasca vizuinele altor animale pentru a evita sa-si
construiasca una a lui.
Se intalnesc 18 tipuri de specii de iepuri, dintre care unele au nume neobisnuite, precum "coada de bumbac".
Leul se gaseste doar in Africa, in savane sau campii ierboase, si intr-o
regiune din India.
Corpul acestuia este acoperit cu o blana de culoare maro-rosiatica., iar
coada se termina cu o portiune paroasa si colorata in nuante mai
inchise decat restul blanii. Masculii au in plus fata de femele o coama
deasa din par mai inchis la culoare, in jurul gatului.
 Liliacul este un mamifer ce face parte din familia
Liliac
Chiroptera. El este singurul mamifer zburator si
asta datorita faptului ca membrele lui anterioare
sunt dezvoltate ca niste aripi. Corpul liliacului este
de cele mai multe ori indesat cu gatul scurt, capul
gros si o gura larga.
Lup
Cea mai mare specie din familia cainilor si una din cele sapte care formeaza ordinul carnivorelor,
specia lupului este cea mai raspandita dintre mamiferele care traiesc in prezent. Este raspandit in
Canada, Alaska, Europa Estica si Centrala, Rusia, Siberia, Peninsula Scandinava, Orientul Apropiat si
Asia Centrala
Oaia

Oaia are un corp dolofan, care
este acoperit cu o blana buclata
alba, maro sau neagra, in functie
de specia din care face parte.
Fata este ingusta si lunga, avand
in lateral 2 urechi ascutite, iar
coada cu care se termina corpul
este scurta. Picioarele se termina
cu 2 degete, care se continua cu
copite in locul unghiilor. Doar
masculul are coarne incovoiate si
lungi.
Corpul oii atinge in lungime
aproximativ 1,5 m, iar greutatea
este cuprinsa de cele mai multe
ori intre 90-115 kg.
Pisica
Pisica domestica este
un mamifer care face
parte din familia
felinelor Felidae. Este
un animal carnivor ce
traieste in preajma
omului de cel putin
3500 de ani, fiind
folosita pentru a tine
soarecii la distanta de
gospodarii. Cu toate
ca este un animal
domestic, pisica nu
isi pierde niciodata
abilitatea de a trai in
salbaticie.
Puma
Puma este un mamifer
din familia felinelor.
Animal carnivor, puma
este foarte cunoscuta
pentru abilitatea cu
care isi vaneaza prada.
De obicei, corpul ei
depaseste 1 metru
lungime si este acoperit
de o blana de nuanta
galbena-roscata.
Inaltimea felinei poate
ajunge la 70 de cm, iar
greutatea corpului
unui mascul cantareste
mai mult de 100 de kg,
iar cea a unei femele 50
de kg.
Renii se gasesc aproape de Polul Nord, pe aproape toate continentele din imprejurimi: Asia, Europa si America,
numai in zonele cu tundra arctica, si in padurea nordica (in Rusia, Canada, nordul Chinei, Scandinavia si Alaska).
Au aspectul asemanator cu al unui cerb mai mic, dar au mai multe kilograme decat acesta, aparand mai grasi.
Copitele renului sunt mai late, ceea ce impiedica scufundarea animalului in mlastinile care se formeaza in
sezoanele mai calduroase.
Lungimea si greutatea rinocerului difera in
functie de specia din care face parte, astfel ca
rinocerul negru are lungimea de 3-4 m si 1,30
m inaltime la nivelul umerilor, iar in cazul
rinocerului alb lungimea este de 3,5-5 m, iar
inaltimea cuprinsa intre 1-2 m. Greutatea
rinocerului negru este de 1.000-2.000 kg, iar a
celui alb de 2.300-3.600 kg.
Rinocerul negru ramane in legatura numai cu
mama sa, spre deosebire de cel alb, care
ramane intr-un cerc de prieteni.
URS POLAR
Ursul polar se gaseste mai ales in Cercul Arctic, dar si in
regiunea nordica a continentelor Europa, America si Asia.
Sta mult timp in apa sau pe gheata marii. Este foarte mare,
iar picioarele sunt adaptate mersului pe gheata,
terminandu-se cu 5 gheare incovoiate. Blana si parul sunt
si ele un ajutor pentru inot.
URSUL KOALA
Ursul Koala (Phascolarctos
cinereus) este un mamifer
marsupial arboricol ierbivor ce
traieste in Australia. El este
singurul membru care a mai
ramas in viata din familia
Phascolarctidae. Numele de
"koala" provine din limbile
aborigene australiene si
inseamna "fara bautura".
Micul ursulet a capatat
aceasta denumire datorita
alimentatiei sale formate in
principal din frunze de
eucalipt, planta ce contine
suficienta apa pentru ca
ursuletul sa nu mai fie nevoit
sa bea lichide.

Ursul Panda, numit si ursul de
bambus, este un mamifer foarte
dragalas si extrem de interesant. El
are capul rotund, acoperit in
mare parte de blana alba, iar
urechile si zona din jurul ochilor de
blana neagra. De asemenea
umerii si membrele sunt acoperite
de blana neagra, pe cand restul
corpului de blana alba. Membrele
superioare ale ursului au cate 6
degete ce il ajuta sa se catere in
copaci si sa isi tina echilibru.
Pentru multa vreme panda nu era
considerat o specie de urs, fiind
asemenator cu ratonul numit
"panda rosu", insa, in anul 1995, a
fost recunocut ca specie de urs.
Veverita
Veverita se gaseste pe intregul glob
pamantesc, exceptie facand Madagascar,
Australia si regiunile polare. Locuinta
veveritei este o vizuina in pamant sau in
copaci, daca nu gaseste scorburi pe care
sa le foloseasca drept casa.
Acest animal micut si foarte activ are 2
urechi mici, 2 ochi, 4 labute si o coada
lunga si stufoasa, prezenta numai la
veveritele care traiesc in copaci. Unele
dintre ele, care poarta numele de
"veverite zburatoare" au o membrana
care leaga fiecare labuta din fata cu cea
din spate. Aceasta membrana le este
folositoare pentru a zbura dintr-un copac
in altul cu mare usurinta.

Zebra este intalnita in campie, in zone deschise,
dar si in munti, in Africa. Are capul alb cu pete
maro, fata de culoarea maro deschis si corpul
alb-argintiu sau alb-galben cu dungi negre.
Ajunge la 1,5 metri inaltime si cantareste intre
200 de kg si 500 de kg.
Multumesc pentru atentie!

similar documents