Are You Smarter than a Pre

Report
An Extra Point Quiz
“Are You Smarter than a Pre-Calc
Student” is a game in which the first
10 questions the class is playing the
game together to earn extra credit
points that are accumulated as a
group.
If the game advances to the bonus
question, the students will then be
playing individually to risk +/- 5 more
extra credit points.
In the classroom designate 10 students to act as
the “players” in for the game. The remaining
classroom students will act as “classmates” and
the “audience” in the game.
The student “players” will each pick a number
between 1 and 10. The number will correspond to
the questions for which that student will act as the
player.
Play starts with question and player number 1.
During play, each player can choose a pre-calc
"classmate", who may be called upon for assistance.
For each question there will be a new “player” and a new
“classmate” is picked from those who have not yet played
in that game.
Once the question is read, the player will have 60
seconds to answer the question.
Play starts with question and player number 1.
During play, each player can choose a pre-calc
"classmate", who may be called upon for assistance.
For each question there will be a new “player” and a new
“classmate” is picked from those who have not yet played
in that game.
Once the question is read, the player will have 60
seconds to answer the question.
 Players have four forms of answer-assistance options
(one each per game (up to, but not including, the bonus
question)):
 Peek – The Player is Shown his/her classmates answer
and may choose to go along with it or not, however,
they must answer the question upon “peeking”.
 Copy – The player is locked into using their classmates
answer, without being able to see it first.
 Save – If the player answers incorrectly but his/her
classmate is correct, they are credited with a correct
answer.
 Class – The audience may be asked for assistance.
Question 1
Question 1
– What is the mean of
this set of data?
7, 12, 12, 15, 19
1 Extra Credit Point
Question 1
Answer = 13!
1 Extra Credit Point
Did You Flunk Out?
(Game Over!)
If not, continue on!
Question 2
Question 2
– If you roll 2 normal
dice, what are the odds
of a sum of 10 or more.
2 Extra Credit Points
Drop Out?
(Take All Accumulated Points and Quit)
Stay In School?
(Earn More Extra Credit!)
Question 2
Answer = 1/6!
2 Extra Credit Points
Did You Flunk Out?
(Game Over!)
If not, continue on!
Question 3
Question 3
– In a deck of cards
what is the probability
of drawing a king or a
diamond?
3 Extra Credit Points
Drop Out?
(Take All Accumulated Points and Quit)
Stay In School?
(Earn More Extra Credit!)
Question 3
Answer = 4/13
OR 16/52!
3 Extra Credit Points
Did You Flunk Out?
(Game Over!)
If not, continue on!
Question 4
Question 4
– In a normal probability
distribution, what % of the
area under the curve falls
within one standard
deviation?
4 Extra Credit Points
Drop Out?
(Take All Accumulated Points and Quit)
Stay In School?
(Earn More Extra Credit!)
Question 4
Answer = 68%
4 Extra Credit Points
Did You Flunk Out?
(Game Over!)
If not, continue on!
Question 5
Question 5
– A box contains 3 yellow, 2 red, 4
green and 3 black marbles. Two
marbles are taken one after the other
at random from the box. What is the
probability that both marbles are
red?
5 Extra Credit Points
Drop Out?
(Take All Accumulated Points and Quit)
Stay In School?
(Earn More Extra Credit!)
Question 5
Answer = 1/66
5 Extra Credit Points
Did You Flunk Out?
(Game Over!)
If not, continue on!
CONGRATULATIONS!
Each student is is
“Guaranteed” to leave with
at least 5 extra credit
points
Question 6
Question 6
– Is numerical information obtained
from a population called a parameter
or a statistic?
6 Extra Credit Points
Drop Out?
(Take All Accumulated Points and Quit)
Stay In School?
(Earn More Extra Credit!)
Question 6
Answer =
Parameter
6 Extra Credit Points
Did You Flunk Out?
(Game Over – but you still have
5 extra credit points!)
If not, continue on!
Question 7
Question 7
– If you flip a coin 3 times, what is
the probability that you get exactly
two tails?
7 Extra Credit Points
Drop Out?
(Take All Accumulated Points and Quit)
Stay In School?
(Earn More Extra Credit!)
Question 7
Answer = 3/8
7 Extra Credit Points
Did You Flunk Out?
(Game Over – but you still have
5 extra credit points!)
If not, continue on!
Question 8
Question 8
– Binomial experiments have all the
following features except:
A.
B.
C.
Fixed # of trials, n
Trials are independent and repeated
under identical conditions
Each trial has an infinite number of
outcomes
8 Extra Credit Points
Drop Out?
(Take All Accumulated Points and Quit)
Stay In School?
(Earn More Extra Credit!)
Question 8
Answer = C. Each trial has an
infinite number of outcomes
(each trial actually has two
possible outcomes – success or
failure)
8 Extra Credit Points
Did You Flunk Out?
(Game Over – but you still have
5 extra credit points!)
If not, continue on!
Question 9
Question 9
– Which of the following numbers
cannot be a probability?
A.
B.
C.
D.
E.
0.5
1.001
0
1
20%
9 Extra Credit Points
Drop Out?
(Take All Accumulated Points and Quit)
Stay In School?
(Earn More Extra Credit!)
Question 9
Answer = B 1.001
(Probability always
must be ≥0 and ≤1)
9 Extra Credit Points
Did You Flunk Out?
(Game Over – but you still have
5 extra credit points!)
If not, continue on!
Question 10
Question 10
– You pay $1 and draw a card from a
full set of cards. If you get $3 for any
Ace or $2 for a heart (n/i Ace), how
much money can you expect to net
per draw on average?
10 Extra Credit Points
Drop Out?
(Take All Accumulated Points and Quit)
Stay In School?
(Earn More Extra Credit!)
Question 10
Answer = Expect to
lose an average of
$0.31 per draw
10 Extra Credit Points
Did You Flunk Out?
(Game Over – but you still have
5 extra credit points!)
If not, continue on!
Final Bonus Question
Every Student is
Now on their own
with no help!
Final Bonus Question
Every Student is Now on their own
with no help!
– A box contains one bill of each $1,
$5, $10, $20, $50, $100. If you
randomly draw 3 bills, what are the
odds the 3 bills will equal $75?
15 Extra Credit Points
Drop Out?
(Take 10 Points and Quit)
Stay In School?
(Earn 15 Extra Credit Points if correct!
If incorrect, only 5 total extra credit
points!)
Final Bonus Question
Answer = 1/20
15 Extra Credit Points
Did You Flunk Out?
(Game Over – but you still have
5 extra credit points!)
IF YOU ANSWERED CORRECTLY………
CONGRATULATIONS!
You are each Smarter than
a Pre-Calc Student! (and you have
15 Extra Credit Points)

similar documents