Ans. A wise old goose noticed a small creeper at the foot of - e-CTLT

Report
COMP-READING
UNSEEN
PASSAGE
LESSON
SEEN
PASSAGE
Read the lesson and passages ,understand
them and answer to the questions asked by the
teacher.
Read the passage and answer the
questions given below
• Deep in a forest stood a very tall tree. Its leafy
branches spread out like strong arms. This tree was
the home of a flock of wild geese. One of the geese
was a wise old bird. He noticed a small creeper at the
foot of the tree. He spoke to the other birds about it.
“Do you see that creeper?” he said to them. “Let us
destroy it”. “Why must we destroy it?” asked the
geese in surprise. “ It is so small. What harm can it
do?” “My friends” replied the wise old bird “that
little creeper will soon grow. As it creeps up the
tree,it will become thick and strong.
Answer the questions
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
Q1. Where did the geese live?
Ans. The geese lived on a tall tree.
Q2. What did a wise old goose notice?
Ans. A wise old goose noticed a small creeper at the foot of a tree.
Q3. What did the wise old goose advise?
Ans. The wise old goose advised to destroy the creeper.
Q4. Did the other geese listen to his advice?
Ans. No, the geese did not listen to the advice of the wise old goose.
Q5. Give one word answer1. Group of birds• flock
2. A small plant needs support to grow• creeper
3. Opposite of foolish• wise
UNSEEN PASSAGE
On a very hot sunny day, an ant was very thirsty. It
went to a pond to drink water. The poor ant lost its
balance when drinking the water and it fell inside the
water. A dove was watching all this from a nearby
tree.
The ant was struggling for life in the water. The dove felt
very sad for the little ant. It plucked a leaf from that tree
and dropped it into the pond. The leaf fell near the ant. The
ant got over the leaf and then reached the shore. The ant
thanked the dove for his kind help.
Days passed by, after few months when the ant was going
near the pond, he saw a bad hunter with a gun. The
hunter was targeting at the dove sitting in the tree. The
dove didn't know about the hunter. Just when the hunter
was about to shoot the dove, the little ant got over his leg
and bit him. The hunter shouted in pain and also missed
his focus
Hearing this loud sound, dove realized the danger he was
about to face. The dove flew away from the tree and
escaped. Later he thanked the ant for the help.
UNSEEN PASSAGE
• On a very hot sunny day, an ant was very thirsty. It went to a pond to
drink water. The poor ant lost its balance when drinking the water
and it fell inside the water. A dove was watching all this from a
nearby tree. The ant was struggling for life in the water. The dove
felt very sad for the little ant. It plucked a leaf from that tree and
dropped it into the pond. The leaf fell near the ant. The ant got over
the leaf and then reached the shore. The ant thanked the dove for
his kind help. Days passed by, after few months when the ant was
going near the pond, he saw a bad hunter with a gun. The hunter
was targeting at the dove sitting in the tree. The dove didn't know
about the hunter. Just when the hunter was about to shoot the dove,
the little ant got over his leg and bit him. The hunter shouted in pain
and also missed his focus. Hearing this loud sound, dove realized
the danger he was about to face. The dove flew away from the tree
and escaped. Later he thanked the ant for the help.
•
• MORAL : Every good deed we do for others will surely come
back to us.
•
Answer the questions
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
Q1. Why did an ant go to the pond?
Ans. An ant went to pond to drink water.
Q2. Who was watching from a nearby tree?
Ans. A dove was watching from a nearby tree.
Q3. What did the dove do to save the ant?
Ans. The dove dropped a leaf in a pond to save the ant.
Q4. Who came to shoot the dove?
Ans. A hunter came to shoot the dove.
Q5. Who saved dove’s life?
Ans. The ant saved dove’s life.

similar documents