ce se poate ascunde in spatele unei insuficiente cardiace

Report
CE SE POATE ASCUNDE IN SPATELE
UNEI INSUFICIENTE CARDIACE ?
ALEXANDRA KOSEVOI TICHIE
MEDIC REZIDENT, AN II, REUMATOLOGIE
SPITALUL CLINIC SFANTA MARIA, BUCURESTI
Scoala de Vara a Tinerilor Internisti, Sibiu, 2014
Istoricul bolii:
 ♀, 51 ani, fara APP semnificative
 2005: artralgii cu caracter inflamator la nivelul articulatiilor mici ale mainilor remise dupa
tratament ambulator cu AINS
 2008: tuse seaca, dispnee inspiratorie, astenie fizica marcata, fen Raynaud
 HTP severa (90mmHg estimata prin eco cord)
 se indruma catre o clinica de pneumologie unde dupa efectuarea unui cateterism
cardiac se deceleaza PAPs 117mmHg
 se instituie tratament cu inhibitor al fosfodiesterazei 5(sildenafil) si antagonist al
receptorului de endotelina (bosentan) (studiu clinic)
 2009: Clinica reumatologie
• Clinic:
• Biologic:
• Artralgii difuze
• HLG N
• Microstomie
• VSH N, CRP 22 mg/l (0-5mg/l)
• Complement seric N
• Pliuri orale radiale
• Factor reumatoid -
• Telangiectazii faciale
• CK 457 U/L (0-145 u/l)
• Slabiciune musculara proximala simetrica
• Fen Raynaud
Profil autoimun:
Ac anti SCL-70 –
Ac anti Centromer –
Ac anti U1RNP –
Ac anti JO-1 +  Se pune diagnosticul de
Polimiozita idiopatica a adultului
Apr 2013:
 Hipotensiune arteriala
 Sincope repetate
 Acumulare de lichid de ascita
 Se intrerupe dubla terapie vasodilatatoare
Aug 2013:
 Se decide introducerea pacientei in studiu clinic cu dubla
terapie (agonist de prostaciclina si inhibitor al
fosfodiesterazei 5)
 Ian 2014: astenie fizica marcata, dispnee de repaus, edeme gambiere,
ameteli, cefalee occipitala
Ex clinic:
 Microstomie, pliuri orale radiale, telangiectazii faciale
 Edeme gambiere moderate albe, moi
 Pulmonar: raluri crepitante si subcrepitante bazal bilateral
 CV: zgomote cardiac ritmice, suflu sistolic in focarele tricuspidian si
pulmonar, jugulare turgide, TA 110/80mmHg, Av 75bpm
Ex paraclinic:
EKG: RS, AV 65 bpm, ax QRS 0, aspect S I Q III, subdenivelare ST in DII, aVF, unde T negative
V3-V6, fara modificari acute de faza terminala
 Eco cord: cord stang de dimensiuni N, VD 51 mm, AD 60/65mm, regurgitare tricuspidiana
severa – velocitate 5m/s, gradient VD-AD 100mHg, PAPs-115mmHg, VCI 28mm. Pericard
liber.
 Biologic:
 CRP 20,4 (0-5mg/dl)
 Na 134 (136-146mmol/l), creatinina 1,02 (0,5-0,95mg/dl), acid uric 10,45 (2,3-6,1mg/dl)
 GGT 323 (7-32 U/l)
Aug 2014: cefalee intense, greata, inapetenta, ameteli, dispnee
la eforturi minime
 Clinic: facies de icoana bizantina, microstomie, telangiectazii ,
cianoza periorala,
 Pulmonar: frecatura pleurala bilaterala, SpO2 74%
 CV: zgomote cardiace echidistante, echipotente, suflu sistolic in
focarele tricuspidian si mitral, TA=100/60mmHg, AV 60bpm,
jugulare turgide
 Paraclinic
 EKG: RS, AV 60 bpm, ax QRS
0, aspect S I Q III,
subdenivelare ST in DII, aVF,
unde T negative V3-V6,
fara modificari acute de
faza terminala
 Scopie pulmonara: cardiomegalie, hiluri marite vascular, opacitati
nodulare cu caracter alveolar localizate perihilar bilateral
 Biologic:
 GGT 322 (9-36 UI/l), BT 2,1 (0,2-1,2mg/dl), BD 0,8 (0-0,2mg/dl), FA
196 (25-125 /U/L)
Tratament:
 Sildenafil - 60 mg
 Perindopril 2,5mg
 Amiodarona 100mg
 Spironolactona/Furosemid 50/20
 Digoxin 0,25mg
 Medrol 4mg
 Acenocumarol 2mg
 Omeprazol 20mg
Diagnostice:
Polimiozita idiopatica a adultului cu afectare
pulmonara (fibroza pulmonara interstitiala)
Hipertensiune arteriala pulmonara severa
ICC clasa IV NYHA
Insuficienta tricuspidiana severa
Boala de reflux gastro-esofagian
Discutii:
Pe ce ne bazam pentru diagnosticul de boala de tesut vasculoconjunctiv? clinic sau paraclinic? Polimiozita sau sclerodermie?
• Asemanari:
• Deosebiri:
• Artralgii cu caracter inflamator
• Slabiciune musculara proximala
simetrica (P) vs generalizata (SSc)
• Fenomen Raynaud
• Tulburari de ritm sau de conducere
• Facies caracteristic SSc
(microstomie, pliuri radiale orale,
telangiectazii)
• Dispnee
• Ac anti Jo 1+
• Tulburari de deglutitie
• Sd inflamator
• Cresterea CK
Concluzii:
 desi aspectul clinic a fost sugestiv pentru SSc diagnosticul a
fost cel de Polimiozita
 Poate fi luata in considerare posibilitatea unui overlap Ssc-P
 debutul bolii a fost prin artralgii diag + a fost pus in momentul
aparitiei primelor complicatii
VA MULTUMESC

similar documents