Quick Quiz

Report
Biology, Raven et al.
9th Edition
Chapter 8
Clicker Questions
Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
Assessment
The clicker questions have been assigned
a level of Bloom’s taxonomy. These
questions can be used for formative and
summative evaluation.
Question 1
Which structure is responsible for gas exchange
?
a.
b.
c.
d.
e.
Matrix
Stroma
Stoma
Thylakoid
Trichomes
Question 2
What high energy molecule is the final product
of photosynthesis?
a.
b.
c.
d.
e.
Oxygen
ATP
NADPH
Glucose
Water
Question 3
Where is the chlorophyll located in a plant?
a.
b.
c.
d.
e.
Cristae
Plasma membrane of the cell
Outer membrane of the chloroplast
Thylakoid membrane
Stroma
Question 4
Making glucose via photosynthesis costs
____ATPs and ___NADPHs. However, 1
molecule of glucose is enough to make ___
ATPs.
a.
b.
c.
d.
e.
18, 12, 36
12, 18, 36
12, 36, 18
36, 18, 12
18, 36, 12
Question 5
What happens to the energy content of a
photon as the wavelength decreases?
a.
b.
c.
d.
Energy increases
Energy decreases
Energy remains the same
There is no relationship
Question 6
Electromagnetic radiation with a wavelength
between 400-700nm is_____.
a.
b.
c.
d.
e.
Radiowaves
Microwaves
X-rays
Visible light
Ultra Violet
Question 7
What happens at the reaction center of a
photosystem?
a.
b.
c.
d.
e.
Light is absorbed
An electron is energized
NADP+ is reduced
ATP is formed
Carbon fixation occurs
Question 8
Which of the following is made during the light
reactions.
a.
b.
c.
d.
e.
ADP and NADP+
Glucose and ATP
ATP and NADPH
NADPH and Carbon Dioxide
Carbon Dioxide and Water
Question 9
What is the function of Rubisco?
a.
b.
c.
d.
e.
Absorption of photon energy
Harvesting electrons from water
Reduction of NADP+
Chemiosmosis
Carbon fixation
Question 10
A particle of light is a ____.
a.
b.
c.
d.
e.
Wave
Grana
Photon
Proton
Newton
Question 11
Photosynthetic bacteria have chlorophyll
embedded in their chloroplasts.
a. This is true
b. This is false
Question 12
Where could a botanist expect to find C4 plants?
a.
b.
c.
d.
e.
Canada
Costa Rica
Only in trees
Tundra
Mount Everest
Question 13
If a plant had non-functioning mitochondria, it
could still successfully complete photosynthesis?
a. This is true
b. This is false
Question 14
What would happen if a leaf lacked
carotenoids?
a. The leaf would absorb all energy levels
b. The leaf would turn yellow/orange during the
fall
c. The leaf would not absorb Carbon dioxide
d. Photosynthesis would not be as efficient
e. The leaf would require oxygen
Question 15
The end product of photosynthesis is the starting
material of cellular respiration.
a. This is true
b. This is false
Question 16
Which of the following would prevent the
formation of phosphoglycerate?
a.
b.
c.
d.
e.
No available photons
Denaturation of the Rubisco enzyme
Non-functional b6-f complex
Anaerobic conditions
All of the above
Question 17
What would happen to the rate of
photosynthesis if the light levels remained
the same and the carbon dioxide levels were
increased.
a. Rate of photosynthesis would increase
b. Rate of photosynthesis would decrease
c. Rate of photosynthesis would remain the
same
d. There is no relationship among the two
Answer Key – Chapter 8
1. C
2. D
3. D
4. A
5. A
6. D
7. B
8. C
9. E
10.C
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
B (False)
B
A (True)
D
A (True)
B
C

similar documents