Test Review Chapter 3 & 4

Report
Mitosis and Heredity Review
1. As you become an adult, the cells in
you body
A. keep dividing
B. stop dividing
C. grow bigger
D. can’t repair themselves
A
2. How do cells share genetic
material?
A. Their chromatids join.
B. They go through telophase.
C. They divide.
D. They become specialized.
C
3. The cell cycle begins with
A. cytokinesis
B. interphase
C. mitosis
D. metaphase
B
4. The cell cycle ends with
A. cytokenesis
B. Interphase
C. metaphase
D. prophase
A
5. How does a cell prepare for
mitosis?
A. It goes through cytoKinesis.
B. It forms new chromosomes.
C. It rests during interphase.
D. It makes exact copies of its DNA.
D
6. A cell grows and carries out life
functions in
A. telephase
B. prophase
C. anaphase
D. interphase
D
7. What process completes division in
a plant cell?
A. A cell plate grows between the two new
nuclei.
B. A fiber ring forms in the center of the
dividing cell.
C. The cell membrane is pinched inward.
D. Chromosomes line up in the middle of the
cell.
A
8. Bread yeast reproduce by
developing tiny extensions on their
bodies. This is an example of
A. budding
B. binary fission
C. regeneration
D. sexual reproduction
A
9. The offspring produce by asexual
reproduction
A. are genetically identical to their parents
B. are genetically different from their
parents
A
C. have half as much DNA as their parents
D. get half of their DNA from each parent
10. Many offspring can be produced
very quickly
A. during a single cell cycle
D
B. through the formation of
chromosomes
C. when two parent cells produce one
offspring
D. through asexual reproduction
11. Which of the following is true of
all cells?
B
A. All cells have DNA in their nucleus
B. All cells come from existing cells.
C. All cells are specialized.
D. All cells reproduce by budding
12. A cell produces two genetically
identical daughter cells when it
A. condenses DNA
B. make proteins
C. undergoes mitosis
D. enters interphase
C
13. Most multicellular organisms grow
and develop because their cells
A. grow smaller with age
B. become specialized at birth
C. divide during interphase
D. continue to divide
D
14. Which of the following correctly
sequences the steps in the cell cycle?
A. cytokinesis, mitosis, interphase
B. telophase, anaphase, metaphase,
prophase
C. interphase, mitosis, cytokinesis
D. prophase, anaphase, metaphase,
C
telophase
15. Cells prepare for cell division
during
A. interphase by duplicating their DNA
B. mitosis by dividing their DNA
C. Anaphase by condensing their DNA
D. telophase by splitting their DNA
A
16. What happens during mitosis
A. chromosomes line up in the center
of the cell.
B. Cytokinesis takes place.
C. A cell completes one entire cell
cycle.
A
D. The cell nucleus makes two copies
of DNA
17. After mitosis, the number of
chromosomes in a daughter cell is
A. half the number in the parent cell
B. one-quater the number in the
parent cell
C. twice the number in the parent cell
D. the same as the number in the
parent cell
D
18. Asexual reproduction in most
organisms involves
A. mitosis by two parents
B. mitosis by one parent
C. binary fission by both parents
D. regeneration by one parent
B
19. Your genes are inherited from
your
A. parents
B. allelles
C. gametes
D. offspring
A
20. Various forms of the same gene
are called
A. chromosomes
B. alleles
C. homologs
D. genotypes
B
21. An animal has an allele for white
fur, but its fur is black. The allele for
white fur is
A. dominant
B. incomplete
C. not hereditary
D. recessive
D
22. Your eye color is a(n)
A. allele
B. homolog
C. phenotype
D. genotype
C
23. The way in which parents’ alleles
might combine in their offspring can
be shown in a
A. phenotype
D
B. genotype
C. coin toss
D. Punnett square
24. In a plant, tall (D) is the dominant
allele. Short (d) is the recessive allele.
Which genotype would a short
offspring have?
A. dD
B. dd
C. Dd
D. DD
B
25. DNA is always copied before the
process of cell division called
A. mitosis
B. meiosis
C. sexual reproduction
D. fertilization
A
26. Each box in a Punnett square
shows
A. One possible allele from one parent
B. one possible allele from each parent
C. two possible alleles from one parent
D. two possible alleles from each parent
B
Answers by question # - not slide #
• 1. A, 2. C, 3. B., 4. A, 5. D, 6. D, 7. A, 8. A, 9. A,
10. D, 11. B, 12. C, 13. D, 14. C, 15. A, 16. a, 17.
d, 18. b, 19. a, 20. b, 21. d, 22. c, 23. d, 24. b,
25. a, 26. b.

similar documents