Balla_Edit

Report
Dr. Balla Edit (1), Dr. Pink Timea (1), Dr. Csefkó Klára (1),
Dr. Bodor Anita (2), Dr. Horváth Imre (2), Dr. Szakál
Gergő (2), Dr. Mezei Csilla (3) , Dr. Varga Márta (1),
Békéscsaba, Réthy Pál Kórház , Belgyógyászat-Gasztroenterológia (1),
Patológia (2), Radiológia (3)

Kórelőzmény:
 appendectomia
 2004. sclerosis multiplex
 2008 óta jelentkező vizeletürítési zavar miatt
urológiai vizsgálat – alapbetegsége
következményének tartották

Tünet: collapsus, masszív haematochesia
(korábban széklete rendben volt)

Fizikális vizsgálat:
 hasa puha, betapintható, kóros rezisztencia nem
tapintható, az alhasi régióban mérsékelt
nyomásérzékenységet jelez, itt kissé erőlködő bélhangok
hallhatók, loccsanás nem váltható ki, defense nincs.
 RDV: kóros nem tapintható, alvadékos és friss piros vérrel
kitöltött ampulla.








Hgb: 14.1 – 12 g/dl,
Htc: 41.2 – 34.9 %,
FVS: 9 - 6.22 G/l,
We: 5 mm/h,
CRP: 2.59 – 5.95 mg/l
D-dimer: 0.5 μg/ml
INR: 1
Máj- és vesefunkció, amiláz: normál

Széklet bakteriológiai vizsgálat

Natív hasi röntgen: kóros nincs

Áttekintő komplex hasi UH:
kismedencében, a belek között minimális
mennyiségű, kb. 5 mm legnagyobb
szélességű szabad folyadék
→Belgyógyászati osztályos felvétel

60 cm-es eszközhosszal volt vizsgálható,
eddig az anusnyílástól 30 cm-re kezdődően
csaknem körkörösen érintve a belet a
nyálkahártya kifejezetten megvastagodott,
színe szürkés-nekrotikus, sérülékeny,
vérzékeny.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Morbus Crohn?
Colitis ulcerosa?
Infect colitis?
Clostridium difficile fertőzés?
Ischaemiás colitis?
Diverticulitis?
Tumor?

A látott kép súlyos ischaemiás colitis gyanúját
vetette fel.

a. et v. mesenterica superiorban a vizsgálható
részen, a v. portae-ban és a v. lienalisban jó az
áramlás, az ábrázolható részeken thrombosis
nem látható.

Acut hasi tünet nincs, további kivizsgálás
javasolt, panaszok fokozódása esetén
azonnal kontroll.

Hasi erekben nem mutatható ki
kóros.
Vesica urinaria jól telt, homogén
bennékű, sima falú.
 Vesica urinaria mögött egy kb. 70 mmes kerekded folyadéktartalmú képlet,
mely a sigma-rectum átmenetet a
sacrumhoz tolja.
 Sigma és a colon descendens alsó
harmada összeesett, levegőt nem
tartalmaz, fala vaskos, 8-10 mm-es,
mely gyulladásra utal.

1.
2.
3.
4.
5.
6.
Cysta?
Abscessus?
Tumor?
Diverticulum?
Fistula?
Idegentest?
1.
2.
3.
4.
5.
Sebészeti műtét?
Punctio?
Antibioticum adása?
Kontroll hasi ultrahang?
Egyéb?
Kismedencei
ultrahang 07.27.
Jól telt hólyag
mögött
70 mm-es
folyadéktartó
terület
Átvilágítás
07.27
Iv.
kontrasztanyag
beadása után 2
órával: vesica
urinaria
kontrasztanyag
gal rajzolódik
ki.
Kismedencei
ultrahang 07.27.
Spontán
mictiót
követően a
vesicában
jelentős
mennyiségű
vizelet van.
Kismedencei
ultrahang 07.27.
Ultrahang-ellenőrzés
mellett
hólyagkatéterezés →
vesica urinaria
folyamatosan ürül, a
mögöttes
folyadéktartó képlet
is térfogatát veszti,
végül a vesica üres, a
mögöttes képlet kb.
ujjbegynyi →
diverticulum.

Urethro-cystoscopia: kóros nincs

Állapotának javulásáig katéter viselése, majd
komplex uro-dinamiás vizsgálat, műtét
javasolt



Mérsékelt fokú idült gyulladás
Részben vizenyő
Részben kisebb – nagyobb gócos vérzések jelei

Ischaemiás kóroktan következtében
kialakult mucosalis laesio





Oki terápia: Hólyagkatéter
Átmeneti nulldiéta, parenteralis
folyadékpótlás, majd colitises diéta
Pentoxifyllin
Antibiotikum (ciprofloxacin)
Salazopyrin

Negatív total colonoscopos lelet
Colon ascendens
Colon transversum
Colon descendens
Sigma

A beteg jelenleg még hólyagkatétert visel, urológiai
műtét előtt áll.

Keringési elégtelenség következtében létrejött
különböző mélységű bélfalnecrosis.

Klasszifikáció: mélységi kiterjedés szerint
 Transzmurális infarktus
 Mucosa és muscularis mucosae infarktusa
 Mucosa ischaemiás károsodása és infarktusa

Klinikai entitás:
 Akut mesenterialis ischaemia (AMI)
 Krónikus intestinalis ischaemia (CCI)
▪ Krónikus mesenterialis ischaemia (CMI)
▪ Krónikus colon ischaemia (CCI)

Átlagéletkor 70 év.

A bél artériás vagy vénás keringésének részleges
vagy teljes elzáródása okozza
▪
▪

Artériás okklúzió → bélinfarktus (mortalitás:90%)
Nem okkluzív keringési zavar (mortalitás 10%)
Bélkárosodás függ a kollaterális érhálózattól
Két predilekciós hely:

Flexura lienalis
(a.mes.sup. és a.mes.inf. ellátása közt)

Sigma disztális területe
(a.mes.inf. és a.hypogastrica)












Thrombosis: a. mesenterica (inferior) thrombosis
Embolia: mesenteriális arteria emboliája, cholesterol embolia
Csökkent pertérfogat vagy arrhythmia
Shock (septicus, haemorrhagiás, hypovolaemiás)
Trauma
Strangulált hernia vagy volvulus
Gyógyszerek, drogok: Digitalis, oestrogen, antihypertensivum, kokain,
methamphetamin, vasopressin, phenylephrin, pseudoephedrin, immunsuppressiv szerek,
pszichotróp szerek
Műtét: Szívműtét - bypass, aortia dissectio és műtéte, Aortoiliacalis reconstructio,
Colectomia arteria mesenterica inferior ligációjával, nőgyógyászati műtét
Vasculitis: Systemás lupus erythematosus, Polyarteritis nodosa (hepatitis B, C),
Thromboangiitis obliterans, Rheumatoid vasculitis, Sarlóssejtes betegség
Véralvadási zavarok: Protein C és S deficiencia, Paroxysmalis nocturnalis
haemoglobinuria, Aktivált protein C rezisztecia, Antithrombin III deficiencia
Colonoscopia vagy báriumos vizsgálat
Idiopathiás

Acut ischaemia: acut hasi tünetek





hasi fájdalom
hányinger, hányás
hasmenés, véres széklet
súlyos esetben peritonitis, paralyticus ileus, sokk
Chronicus ischaemia:



Fogyás
hasmenés, véres széklet
intermittáló hasi fájdalom, hasi érzékenység








Fizikális vizsgálat: hasi nyomásérz. – peritonealis izgalmi jel
RDV: fájd., vér, nyák
Labor: FVS↑, metab.acid., LDH↑, CK↑, amiláz↑, D-dimer poz.
Natív hasi Rtg: kezdetben neg., későn lehet szabadlevegő
Doppler UH: hasi aorta, AMS, AMI eredésének eltérése
Hasi-kismedencei CT, angio-CT, MR
Mesenterialis angiográfia
Irrigoszkópia: spasmus, nyh.megvastagodás, fekély, polypoid
lézió, ujjlenyomat-rajzolat, pszeudotumor.
Később:pszeudodivertikulum,szűkület.


Colonoscopia, biopsia (perforáció veszély!)
Diagnosztikus laparoscopia



Ischaemiás colitis leggyakoribb időseknél,
fiatal betegünknél ezt hólyagdiverticulum
váltotta ki.
A gondos anamnesisfelvétellel már korábban
felmerülhetett volna az urológiai eltérés.
Fontos az együttműködés a társszakmákkal.
Köszönöm a figyelmet!

similar documents