Memory PPT practice test copy

Report
1. The tendency for prior
learning on the recall of new
information is called
encoding failure.
(B) repression.
(C) retroactive interference.
(D) proactive interference.
(A)
Answer: D
2. Things that are heard are held
as a brief ___ in the sensory
register.
echo.
(B) icon.
(C) image.
(D) engram.
(A)
Answer: A
3. Twenty years after graduation, a
subject is able to correctly identify
photographs of students she attended
high school with from a larger group of
strangers. To do so she has used
recall.
(B) recognition.
(C) eidetic imagery.
(D) reminiscence.
(A)
Answer: B
4. Memories outside of
conscious awareness are called
proactive memories.
(B) reactive memories.
(C) explicit memories.
(D) implicit memories.
(A)
Answer: D
5. The image that persists for
about one-half second after
being seen is a(n)
sensation.
(B) echo.
(C) icon.
(D) illusion.
(A)
Answer: C
6. Cue-dependent (or context dependent)
theories of memory suggest that you would do
best on your chemistry test if you could be
tested
in the room where you studied.
(B) in a chemistry laboratory.
(C) with a large group of chemistry majors.
(D) with students who share you interests.
(A)
Answer: A
7. The part of the brain that
functions as a “switching station”
between the STM and LTM is the
hippocampus.
(B) cerebral cortex.
(C) RS.
(D) engram switching center.
(A)
Answer: A
8. The fact that a bodily state that
exists during learning can be a
strong cue for later memory is known
as
eidetic imagery.
(B) reintegration.
(C) state-dependent learning.
(D) the top-of-the-tongue phenomenon.
(A)
Answer: C
9. ___ concentrates on the
meaning of information you want
to remember.
Dual memory
(B) Elaborative rehearsal
(C) Long-term memory
(D) Maintenance rehearsal
(A)
Answer: B
10. Criticism of recovered memories
has centered on the fact that
(A)
(B)
(C)
(D)
it is reasonable to suspect hidden abuse when a person
is depressed, has low self-esteem, or sexual problems.
most victims of sexual abuse rarely remember having
been molested.
a patient guided by an incompetent therapist might
confuse dreams with memories.
personally important or traumatic memories cannot be
created through suggestion.
Answer: C
11. Transforming incoming
information into a usable form is
the stage of memory called
retrieval.
(B) encoding.
(C) storage.
(D) organization.
(A)
Answer: B
12. Helen has a six-month “gap” in her
memories of grade school. Her “gap”
corresponds to the period immediately after
her father’s death. Helen’s memory loss is
most likely accounted for by
cue-dependent forgetting.
(B) repression.
(C) retroactive inhibition.
(D) decay of memory traces.
(A)
Answer: B
13. Memories of historical facts are
to ___ memory, as memories of your
breakfast this morning are to
___memory.
episodic; procedural
(B) procedural; semantic
(C) semantic; episodic
(D) long-term; short-term
(A)
Answer: D
14. The storage capacity of longterm memory is best described
as
a single item.
(B) about seven items.
(C) about seven volumes.
(D) limitless.
(A)
Answer: D
15. The definition of memory is
that it is an active system that
receives, organizes, and
stores information.
(B) decays information.
(C) filters all incoming information.
(D) discards old information.
(A)
Answer: A
16. Psychologists have concluded
that long-term memories fall into the
following two categories:
fact memory and mnemonic memory.
(B) procedural memory and fact memory.
(C) semantic memory and fact memory.
(D) semantic memory and reintegration memory.
(A)
Answer: B
17. Decay theories of memory
loss seem to be most
appropriate for
memory based on visual images.
(B) long-term memory.
(C) short-term memory and sensory memory.
(D) muscular memory.
(A)
Answer: C
18. Essay questions tend to be more
difficult than multiple choice
because with an essay question
there are more cues to stimulate memory.
(B) recall is required rather than recognition.
(C) there is more proactive inhibition.
(D) there is more interference possible.
(A)
Answer: B
19. The first step in placing
information into memory storage
is
mnemonic memory.
(B) short-term memory.
(C) sensory memory.
(D) rehearsal.
(A)
Answer: C
20. An intelligence test for adults
frequently has a general knowledge
section which tests for
episodic memory.
(B) echoic memory.
(C) procedural memory.
(D) semantic memory.
(A)
Answer: D
21. The process of holding
information in memory is
referred to as
retrieval.
(B) encoding.
(C) storage.
(D) organization.
(A)
Answer: C
22. Recoding, chunking, and
rehearsal are especially important
for the improvement of
short-term memory efficiency.
(B) eidetic imagery.
(C) sensory memory.
(D) long-term memory traces.
(A)
Answer: A
23. The improvement of memory
to truly exceptional levels
involves
(A)
(B)
(C)
(D)
learning techniques for organization or “chunking
information.
replacing memory based on meaning with memory
that utilizes images.
improvements in short-term memory.
improvements in the neural substrates of memory
through drugs and nutrition.
Answer: A
24. Working memory is
associated with which of the
following?
sensory memory
(B) short-term memory
(C) long-term memory
(D) integrated memory
(A)
Answer: B
25. ___ determines what
information moves from sensory
memory to short-term memory.
Encoding failure
(B) Selective attention
(C) Repression
(D) Eidetic encoding
(A)
Answer: B
26. Students often assume that because
they can answer all the study questions
once, they have sufficiently prepared for a
test. This mistaken attitude overlooks the
importance of ___ for improving memory.
overlearning
(B) spaced practice
(C) recitation.
(D) organization
(A)
Answer: A
27. ___ refers to the fading of
memory traces from short-term
memory.
Encoding failure
(B) Decay
(C) Disuse
(D) Decoding failure
(A)
Answer: B
28. The major problem with
using hypnosis in police work is
vicarious inhibition.
(B) that there is little evidence that information
gathered by hypnosis has ever helped solve a
police case.
(C) the occurrence of false memories.
(D) a person’s ability to be hypnotized.
(A)
Answer: C
29. Eidetic imagery is found
more often in
children than in adults.
(B) adults than in children.
(C) men than in women.
(D) women than in men.
(A)
Answer: A
30. A mail clerk has to rearrange
mailboxes in a student dormitory
and for a few days has difficulty
sorting the mail. This illustrates
retroactive interference.
(B) proactive interference.
(C) relearning.
(D) memory decay.
(A)
Answer: B
31. ___ primarily keeps
memories active in short-term
memory.
Dual memory
(B) Elaborative rehearsal
(C) Long-term memory
(D) Maintenance rehearsal
(A)
Answer: D
32. Which of the following
determines what information moves
from sensory memory to short-term
memory?
consolidation
(B) an engram
(C) working memory
(D) selective attention
(A)
Answer: D
33. When students who go to graduate
school have to brush up on a foreign
language they learned before, they find
it easier the second time around. This
illustrates
rehearsal
(B) recall.
(C) reintegration.
(D) relearning.
(A)
Answer: D
34. Organizing information into
larger units as a way of improving
the efficiency of short-term memory
is called
chunking.
(B) categorization.
(C) verbal labeling.
(D) symbolization.
(A)
Answer: A
35. Which of the following is true
of short-term memory?
It has an unlimited storage capacity.
(B) It deals with information for longer periods of
time, usually for at least 30 minutes.
(C) It is seriously affected by any interruption or
interference.
(D) Once information is placed in STM, it is
permanently stored.
(A)
Answer: C
36. Information is remembered
without explicit cues or stimuli,
often verbatim in
recall.
(B) recognition.
(C) relearning.
(D) reintegration.
(A)
Answer: A
37. State dependent learning is
a term which refers to the fact
that
bodily states can be a strong cue for later
memory.
(B) learning and memory can be increased with the
use of drugs.
(C) happy people have better memories.
(D) adults lose any eidetic memory as they grow
older.
(A)
Answer: A
38. Remembering for the first and
last items of a list better than items
in the middle is due to
the tip-of-the-tongue phenomenon.
(B) reintegration.
(C) the serial position effect.
(D) the pseudo-memory effect.
(A)
Answer: C
39. Which of the following can
help to create false memories?
hypnosis
(B) age regression
(C) suggestion
(D) all of the above
(A)
Answer: D
40. Consolidation refers to the
(A)
(B)
(C)
(D)
time taken for short-term memory to be complete.
ability to see relationships between objects or
events.
process whereby memory storage is speeded by
the use of electroconvulsive shock treatment.
forming of a long-term memory.
Answer: D
41. Procedural memory would be
affected by damage to the
cerebrum.
(B) cerebellum.
(C) motor cortex.
(D) limbic system.
(A)
Answer: B
42. Which of the following would
be an example of short-term
memory?
remembering the letters of the alphabet.
(B) looking up a phone number and
remembering it while you dial
(C) remembering your name
(D) remembering how to ride a unicycle
(A)
Answer: B
43. To the interference theory of
forgetting,
(A)
(B)
(C)
(D)
memory capacity is limited so that when new information
is brought in, older memories must be removed.
new learning can inhibit the retrieval of stored memory,
and vice versa.
forgetting is directly related to the complexity and
meaningfulness of the incoming information.
cues present at the time of learning interfere with memory
retrieval.
Answer: B
44. Which of the following is true
of rehearsal of information?
rehearsal is an aid to maintaining information in
sensory memory.
(B) after 45 seconds without rehearsal, information
is gone from STM.
(C) rehearsal interferes with chunking and recoding
of information of STM.
(D) rehearsal aids the transfer of information from
STM to LTM.
(A)
Answer: D
45. The “magic number” _______
represents the average number of
“bits” information that short-term
memory can usually handle.
three
(B) six
(C) seven
(D) nine
(A)
Answer: C
46. _______ memory is that part of
long-term memory containing factual
information.
episodic
(B) semantic
(C) declarative
(D) procedural
(A)
Answer: C
47. Evolutionary explanations for
the efficiency of memory argue
It is important to retrieve all past memories.
(B) Total recall would paralyze us mentally.
(C) Past episodic memories are highly accurate
and detailed.
(D) Environmental experiences are recalled with
the highest degree of accuracy.
(A)
Answer: B
48. The kind of memory that
lasts for only a second or two is
long-term memory
(B) short-term memory
(C) eidetic memory
(D) sensory memory
(A)
Answer: D
49. When new learning disrupts the
ability to recall past, stored
information, ______ has been said to
occur.
proactive interference
(B) disinhibition
(C) retrograde amnesia
(D) retroactive interference
(A)
Answer: D
50. ______ is known for memorizing
nonsense syllables and plotting a
curve of forgetting.
Luria
(B) Mnemonic
(C) Ebbinghaus
(D) Loftus
(A)
Answer: C
51. Which term refers to the
observation that we alter memories
by filling gaps or by adding new
information?
reintegration
(B) constructive processing
(C) logical inference
(D) information processing
(A)
Answer: B
52. When a person fills gaps in
memory with logic the process is
called
remembering.
(B) constructive processing.
(C) reconstruction.
(D) imagination.
(A)
Answer: B
53. “Flashbulb” memories, which are
vivid, lasting images of events
associated with personal tragedy,
may be produced in part by
increased secretion of the hormone ACTH.
(B) decreased serotonin levels.
(C) disinhibition.
(D) positives transfer.
(A)
Answer: A
54. As new memories are
formed, older memories are
often ______.
updated
(B) unchanged
(C) decayed
(D) deconstructed
(A)
Answer: A
55. The correct order for the
three stages of memory is
(A)
(B)
(C)
(D)
short-term memory, long-term memory, retrieval.
working memory, sensory memory, long-term
memory.
sensory memory, short-term memory, long-term
memory.
short-term memory, sensory memory, long-term
memory.
Answer: C
56. Let’s say you have a friend, Harriet, who is
having trouble memorizing information for an
anatomy class. The simplest and most helpful
thing you could do would be to explain _____ to
her.
mnemonics
(B) the tip-of-the-tongue phenomenon
(C) consolidation
(D) repression
(A)
Answer: A
57. An area of the brain of particular
importance for memory storage is
the
A)
B)
C)
D)
hippocampus.
parietal lobe.
thalamus.
medulla.
Answer: A
58. The memory system use for
relatively permanent storage o
meaningful information is called
_____ memory.
sensory
B) short-term
C) long-term
D) tactile
A)
Answer: C
59. Often, memories appear to be
available but not accessible, as in
A)
B)
C)
D)
the tip-of-the-tongue phenomenon
sensory memory failure.
engram decay.
interference.
Answer: A
60. The fact that many people don’t
know which way Lincoln is facing on
the penny is probably due to
displacement.
B) cue-dependent forgetting.
C) interference.
D) encoding failure.
A)
Answer: D
61. Joan repeats a list of vocabulary
words for Spanish test to move them
from her short-term to long-term
memory. This repetition is called
redundancy.
B) chunking.
C) encoding.
D) rehearsal.
A)
Answer: D
62. Using variety of _____ can
open a pathway to memory.
A)
B)
C)
D)
cues
recall
hints
recognition
Answer: A

similar documents