murali -

Goal Setting
 It
is important to dream.
Then you have to chase your dreams.
If you are sincere and honest, the
dreams do come true.
Types Of Belief
Self Belief – Trust On You
Faith in God
Believing Others
Chain System
Repeatative Study
Visual Study
Stress Management
Circle Of Influence
Circle Of Control
Out Of Circle Of Control
 Time
 Worry Less
 Luck
1) Simplification
2) Square Roots & Cube Roots
3) Percentage
4) Ratio & Proportions
5) Average
6) Ages
7) Partnership
8) Profit & Loss
9) Simple Interest
10) Compound Interest
11) Time & Work
12) Time & Distance
13) Problems On Trains
14) Mensuration
15) Permutation & Combination
16) HCF & LCM
17) Arithmetic Multiplications
18) Problems Based On Equations
19) Probability
20) Ratio of angles
1) Rahman obtains 57% marks in his annual
examination, His score is 456. Then the maximum
marks are:
Ans : 800
2) In an examination 35% of the students passed and
455 failed. How many students appeared for the
Ans : 700
3) The population of a town 2 years ago was 62500.
Due to migration to big cities it decreased every
year at the rate of 4%. The present population of a
town is:
Ans : 57600
4) Rohit spends 40% of his salary on food, 20% of
house rent, 10% on entertainment and 10% on
conveyance. If his savings at the end of a month is
Rs.1500, then his monthly salary is:
Ans : 7500
1) If A:B = 5:9, B:C = 4:7, find A:B:C.
2) Divide Rs.1162 among A, B, C in the ratio
35:28:20. Find the value of A?
3) 60% 0f first number is 40% of second
number. What is the respective ratio of
first number to the second number?
4) A, B, C subscribes Rs.75000 for a business. A
subscribes Rs.14ooo more than B and B Rs.8000
more than C. What is the share of B?
Ans :
1) 20:36:63
2) 490
3) 2:3
4) 23000
1) The average weight of class of 40 students is 40
kg. If the weight of teacher be included, the
average weight increased by 500 gms. The weight
of teacher is:
Ans : 60.5 kg
2) The product of two consecutive odd numbers is
6399. What is the smaller number?
Ans : 79
3) The sum of seven consecutive numbers is 168.
What is the sum of first and last numbers?
Ans : 48
4) The average of five consecutive even numbers
is 74. What is the product of C and E?
Ans : 5772
1) At present the ratio between the ages of Arun and
Deepak is 4:3. after 6 years Arun’s age will be 26 years.
What is the age of Deepak at present?
Ans : 15 years
2) Present ages of X and Y are in the ratio of 5:6
respectively. Seven years hence this ratio will become
6:7 respectively. What is the present age of X?
Ans : 35 Years
3) The present ages difference between of father and son is
14 years. The ratio of their ages will be 4:3 after 11 years.
How old is son now?
Ans : 31 years
4) The ratio of mother’s age to the daughter’s age is 4:1.The
product of their ages is 196. The ratio of their ages after
8 years will be:
Ans : 12:5
1) A and B enter into partnership investing
Rs.12000 and Rs.16000 respectively. After
8 months C also joins the business with a
capital of Rs.15000. The share of C in a
profit of Rs.45600 after 2 years will be:
Ans : Rs.12000
2) A sum of money is divided among three
persons in the ratio 4:6:9.If the largest share
is Rs.1000 more than the smallest share.
What is the total sum?
Ans : Rs.3800
3) A’s share in the business is three-fourth of B’s
share. B got a profit of Rs.1200 by investing
Rs.40000 in the business. What will be the
ratio of A’s profit to the investment in the
Ans : 3:100
1) A person incurs 5% loss by selling a watch
for Rs.1140. At what price should the watch
be sold to earn 5% profit?
Ans : 1260
2) The cost price of 21 articles is equal to the
selling price of 18 articles. Find the gain %
or loss %?
Ans : 16 2/3 %
3) Find the single discount equivalent to a
series discount of 20%, 10% and 5%?
Ans : 31.6%
4) A dishonest seller professes to sell his
goods at cost price but uses a weight of
960 gms for a kg weight. Find his gain%?
Ans : 4 1/6 %
Simple Interest
1) Interest on a certain sum of money for 2 1/3 years
at 3 3/4% per annum is Rs.210. Then the sum is:
Ans : Rs.2400
2) A sum of money at simple interest amounts to
Rs.815 in 3 years and to Rs.854 in 4 years. Then
the principal invested is:
Ans : Rs.698
Simple Interest
3) Simple Interest on a certain sum at a certain
annual rate of interest is 1/9 of the sum. If the
numbers representing rate % and time in years be
equal, then the rate of interest is:
Ans : 3 1/3%
Compound Interest
1) What would be the compound interest obtained on
an amount of Rs.12000 at the rate of 4 after a
period of 2 years?
Ans : Rs.979.20
2) Simple interest on a sum of 4% per annum for 2
years is Rs.80. The compound interest on the same
sum for the same period is:
Ans : Rs.81.60
Compound Interest
3) The difference between simple interest and
compound interest on Rs.2000 for 3 years at 5% per
annum is what?
Ans : Rs 15.25
1) A can do a piece of work in 30 days while B can do
it in 40 days. In how many days can A and B working
together do it?
Ans : 17 1/7 days
2) 4oo persons working 9 hours per day complete the work
in 10 days. The number of persons working 8 hours per
day complete the work in 20 days are:
Ans : 225
3) A garrison of 500 men had provisions for 27 days. After
3 days a reinforcement of 300 men arrived. For how
many more days will the remaining food last now?
Ans : 15
4) A and B complete the piece of work with the efficiency
ratio of 7:8. What is the time ratio of A and B taken to
complete the work?
Ans : 8:7
Time & Distance
1) How many minutes does Arun take to cover
distance of 400 m if he runs at a speed of
Ans : 1 1/5 min
2) A person covers a distance in a car from point
A to B with a speed of 25 km/hr and returns from
point B to A with a speed of 35 km/hr. What is the
average speed of car?
Ans : 29 1/6 km/hr
Time & Distance
3) A train of length 150 meters takes 40.5 seconds to
cross a tunnel of length 300 meters. What is the
speed of train in km/hr?
Ans : 40 km/hr
4) Two trains 140 m and 160 m run at the speed of
60km/hr and 40km/hr respectively in opposite
directions on parallel tracks. The time (in seconds)
which they take to cross each other is:
Ans : 10.8 sec
1) The perimeter of a rectangle is 60 cms and its breadth
is 12 cms. What is the area of rectangle?
Ans : 216
2) The ratio of length and breadth of a rectangle is 5:2
respectively. The respective ratio of its perimeter and
area is 1:3. What is the length of the rectangle?
Ans : 21 unit
3) Poles are to be created along the boundary of
rectangular garden in such a way that distance between
any two adjacent poles is 3 m. The length and breadth
of a garden is 50m and 40m respectively. How many
poles are to be created?
Ans : 60 poles
4) What is the cost of painting a hall whose area is 729
sq.m if the rate of painting per sq.m is Rs.28?
Ans : Cbd
Permutation & Combination
1) In how many ways can the letters of word
‘LEADER’ be arranged?
Ans : 360
2) In how many ways can the letters of word
‘POWERS’ be arranged in such a way that
the vowels always come together?
Ans : 240
1) The LCM of the two numbers A and B is 48. The two
numbers A and B are 12 and 16 respectively. The
HCF of that two numbers is :
Ans : 4
2) Six bells commence tolling together and toll at
intervals of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 seconds
respectively. In 30 minutes how many times do they
toll together?
Ans : 16
3) When a number is divided by 24, 36, 48, it has a
shortage of 5 to divide exactly in each case. What is
that number?
Ans : 139
1) The cost of 4 bags and 12 purses is Rs.1520.
What is the cost of 10 bags and 30 purses?
Ans : 3800
2) A fodder stock lasts for 36 days for 20
cows. How long will it last for 15 cows?
Ans : 48
1) By how much is 30 percent of 80 greater than 4/5th
of 25?
Ans : 4
2) One third of 1206 is what percent of 134?
Ans : 300
3) A number exceeds its one-third by 50. What is that
Ans : 75
4) If the numerator of a fraction is increased
by 200% and the denominator of a fraction
is increased by 120%, then the resultant
fraction is 9/11. What is the original
Ans : 3/5
5) Out of the fractions 5/7, 3/10, 6/11, 11/13 and
3/5 which is the second highest fraction?
Ans : 5/7
Ratio Of Angles
1) The angles in a triangle are in the ratio of 19:10:7.
What is the sum of twice the smallest angle and the
largest angle?
Ans : 165’
2) One of the angles of a parallelogram is 26’. What is
the difference between the adjacent angles of the
Ans : 128’
Squares & Cubes
1) What is the least number t0 be subtracted
from 2486 to make it a perfect square?
Ans : 85
2) What least number should be added to 8602
to make it a perfect square?
Ans : 47

similar documents