Report

Please get ready to learn. 1. Copy Agenda for the week. 2. Glue your quiz into your Journal. You need scissors. 3. Write title and date in Math Journal. 4. Have sharpened pencil and calculator ready. Yes…I will allow you to use it! WARM-UP…SHOW ALL WORK IN JOURNAL Use a percent bar model to find 6% of 1. 0 X X = 0.06 0% 6% 0 X 0% 6% 100% 2 100% What would be 6% of 2? X = 0.12 1 WHEN DO WE USE PERCENT IN REAL LIFE? Brainstorm…. Within your group, discuss when we use percent in our lives. • To tell which juice has the most concentrate • To figure our grades • To find sales tax • To find tip • To find a sale price Today’s lesson is all about making connections. Connecting the models to number sentences. Connecting how to use percent in real-world situations. It’s like coming to the climax of a great story and you will finally get to see how it plays out!!! SALES TAX In Idaho, the sales tax is 6%. Discuss in your groups what this means. Sales tax is an amount that is added to the price of a purchase. For every one dollar there is $0.06 tax. How much tax for two dollars? Three dollars? Discuss in your groups…What multiplication sentence could you write to calculate the tax for any dollar amount? 0.06 x Dollars= tax Compare this multiplication sentence to your bar models. MAKING CONNECTIONS 6% of 1 is 0.06. 0.06 x Dollars = tax So, 0 X 0% 6% 0 X 0% 6% 1 100% 2 100% 0.06 x 1 = 0.06 And, 6% of 2 is 0.12 0.06 x 2 = 0.12 Can you see that the word “of” means to multiply? MAKING CONNECTIONS In your groups, discuss how would you write these as a multiplication sentences? Then solve. What is 4% of 20? 0.04 x 20 = 0.8 What is 5% of 25? 0.05 x 25 = 1.25 What is 6% of 36? 0.06 x 36 = 2.16 APPLY WHAT YOU JUST LEARNED… 1. If you made a $50 purchase, what is the tax (in Idaho) on your purchase? What would be the total cost of your purchase? 2. You just bought a pizza for $15.98 plus tax. What is the total cost of your pizza? (Round the tax to the nearest cent.) 3. You and your friends stopped at the Maverick while walking home from school. You bought a small drink for $1.29 and a bag of sunflower seeds for $3.49. How much did you spend total including tax? (Always round tax to the nearest cent.) TIP It is social etiquette to tip a server (someone who waits on you), as in a restaurant. Ten percent would be on the low end, 15% is middle ground, and 20% would be appropriate for excellent service. This percentage is added to the purchase price. At a restaurant while on vacation, you order a meal that costs $12. You leave a 20% tip. The sales tax in that state is 5%. What is the total cost of the meal? 1. Find the tip. 20% of $12 = 0.20 x 12 = 2.40 2. Find the sales tax. 3. Add the food bill, tip, and sales tax. 5% of $12 = 0.05 x 12 = 0.60 12 + 2.40 + 0.60 = $15.00 APPLY WHAT YOU JUST LEARNED… Your Mom took you out to lunch at your favorite Chinese restaurant. You ordered the Mandarin Chicken for $8.95, and your Mom ordered the General Tao Chicken for $9.25. She left a 15% tip. If tax was 6%, how much did your Mom spend on lunch? $8.95 + $9.25 = $18.20 18.20 x 0.15 = 2.73 18.20 x 0.06 = 1.092 (round to nearest cent) Total = $22.02 Discuss in your group WHY you calculate the tax and tip separately and then add them all together. DISCOUNT To find a discount or sale price, subtract the discount from the original price. Sale price = Original price – Discount Skateboards. A store is selling their skateboards for $57. They are mailing out coupons for 20% off. What is the sale price without tax for this skateboard? 20% of 57 = 0.20 x 57 = 11.40 off S = 57 - 11.40 S = $45.60 What is the total sale price including 5% tax? $45.60 x 0.05 = 2.28 $45.60 + 2.28 = $47.88 APPLY WHAT YOU JUST LEARNED… Video Game. A video game is on sale for 25% off the original price. The original price is $48.50. What is the sale price before tax? What is the total price including 6% sales tax? HAPPY HALLOWEEN!!! The Great Pumpkin Patch. Your class is having a pumpkin carving contest. Each of the 32 students needs at least one pumpkin to carve. The farmer in the pumpkin patch will give you a 30% discount if you purchase 40 pumpkins at $4.45 each. He will not charge you tax. How much will your class have to pay for the pumpkins? Today’s lesson is all about making connections. Connecting the models to number sentences. Connecting how to use percent in real-world situations. It’s like coming to the climax of a great story and you will finally get to see how it plays out!!! PRACTICE WHAT YOU HAVE LEARNED… A book’s regular price is $19.95. Find the cost after a 20% discount. $19.95 x 0.20 = $3.99 $19.95 - $3.99 = $15.96 The price of a cat toy is $9.50. Find the cost with a sales tax of 8%. $9.50 x 0.08 = 0.76 $9.50 + 0.76 = $10.26 Compare. Your dinner bill for Monday evening is $22.79. You leave a 20% tip and are charged 7% sales tax. Your dinner bill for Tuesday evening is $23.84. You leave a 15% tip and are charged 6% sales tax. For which meal do you pay more? Monday $22.79 x 0.20 = $4.56; $22.79 x 0.07 = $1.60; $22.79 + $4.56 + $1.60 = $28.95 Tuesday $23.84 x 0.15 = $ 3.58; $23.84 x 0.06 = $1.43 $23.84 + $3.58 + $1.43 = $28.85 Monday’s bill is more. You have a coupon for an additional 25% off the price of any sale item in the store. The store has put a watercolor kit on sale for 15% off the original price of $40. What is the price of the watercolor kit after both discounts? $40 x 0.40 = $16.00; $40 – 16 = $24.00 LET’S LOOK AT THESE PROBLEMS AGAIN… 1. If you made a $50 purchase, what is the tax (in Idaho) on your purchase? What would be the total cost of your purchase? You multiplied $50 by 0.06 and then added it back to the $50. 2. You just bought a pizza for $15.98 plus tax. What is the total cost of your pizza? (Round to the nearest cent.) You multiplied $15.98 x 0.06 and then added it back to the $15.98. Can your group come up with an easier way to calculate these costs? Perhaps there is a way to shorten the number of steps. Would you get the same results if you multiplied the cost by 1.06? LET’S LOOK AT THIS PROBLEM AGAIN… Skateboards. A store is selling their skateboards for $57. They are mailing out coupons for 20% off. What is the sale price without tax for this skateboard? 20% of 57 = 0.20 x 57 = 11.40 off S = 57 - 11.40 S = $45.60 Discuss this idea in your groups: If you are getting 20% off, how much of the original price are you actually paying? Can your group come up with another way to calculate this problem with less steps? At 20% off, you are paying 80%. Try this: 57 x 0.80. Do you get the same amount? PRACTICE A store is selling all flip-flops for 20% off their original price. What is the sale price of a pair of flip-flops originally priced at $20? $20 x 0.8 = $16 If you add 6% sales tax, will you have enough money to buy the flip-flops if you have a $20 bill? $16 x 1.06 = $16.96 A $140 car stereo is on sale for 30% off for one day only. What is the sale price that day? What is the total cost with 5% sales tax? $140 x 0.70 = $98; $98 x 1.05 = $102.90 A $750 sofa is now on sale for 40% off. Find the sale price of the sofa. Then find the total cost including 6% sales tax. $750 x 0.60 = $450; $450 x 1.06 = $477.00 RESOURCES Red Book lesson 8.7 pages 406 – 409. Blue Book lesson 9.7 pages 450 – 453. http://www.ixl.com/math/standards/idaho/grade-6 CCSS.6.RP.3c