AKSIONI KOMBËTAR KUNDËR ABUZIMIT ME

Report
KONFLIKTET
• Janë trajtuar 48511 konflikte të ndryshme,
krahasuar me 42040 konflikte të trajtuara
gjatë vitit 2013
• 13,4% më shumë konflikte të trajtuara nga
policia se sa në vitin 2013
TELEFONATAT 129
• 192088 telefonata nga publiku janë regjistruar
gjatë vitit 2014 në numrin 129
• Janë evidentuar 18.3% më shumë telefonata
se sa gjatë vitit 2013
• 526 telefonata në ditë
• 22 telefonata në orë
SA SHPENZOJMË PËR POLICINË
• Viti 2012
10,8 lekë në ditë
• Viti 2013
11,2 lekë në ditë
• Viti 2014
12,0 lekë në ditë
• Viti 2015
13,7 lekë në ditë
SEKUESTRIMI I ASETEVE KRIMINALE
• 19 milionë Euro asete kriminale janë
sekuestruar
• 21% e planit të buxhetit të Policisë së Shtetit
për vitin 2014
• 18,1% e planit të buxhetit të Policisë së Shtetit
për vitin 2015
ARMË DHE MUNICION
• 1261 armë zjarri të sekuestruara
• 47.1% më shumë
• 341324 fishekë të llojeve të ndryshme
• 76% më shumë fishekë
EKSPLOZIV / GRANATA
Janë sekuestruar:
• 3848 kallëpë lëndë plasëse
• 122 kg lëndë eksplozive C4
• 13633 kapsolla detonatore
90% më shumë lëndë eksplozive e kapur
• 836 granata luftarake
86% më shumë granata
PERSONAT NË KËRKIM TË KAPUR
18.6% më shumë
2500
2422
2400
2300
2200
2100
2042
2000
1900
1800
Viti 2013
Viti 2014
DROGA
Në vitin 2014 janë asgjesuar:
• 2214 parcela të kultivuara me kanabis sativa
• 530177 bimë kanabis sattiva
• 101,7 ton Marijuanë
Marijuanë në ton
120
101.7
100
80
60
40
20
19.5
0
2013
2014
DROGA
80
71.64
70
60
50
42.85
2013
40
2014
30
20
16
10.3
10
0
Heroinë në kg
Kokainë në kg
* Në periudhën 16 shtator – 31 dhjetor 2013 janë sekuestruar 11,9 kg kokainë, çka
e ka rritur në mënyrë të ndjeshme sasinë e kapur të kësaj droge
ANTIKORRUPSIONI NË RADHËT E
POLICISË SË SHTETIT
• 322 punonjës policie të proceduar penalisht
për korrupsion dhe abuzim me detyrën
• 803 ankesa ndaj punonjësve të policisë nga
qytetarët
• 2901 telefonata nga qytetarët në numrin pa
pagesë 0800 90 90
MASAT ADMINISTRATIVE
897 punonjës policie të ndëshkuar me masë
disiplinore për:
•
•
•
•
•
•
•
•
Kryerjen e veprimeve të pahijshme
Moszbatimin e urdhrave të ligjshëm që ka sjellë pasoja
Përdorimin e detyrës si punonjës Policie për interesa private
Shkeljen e kërkesave, rregullave dhe normave gjatë kryerjes së
veprimeve procedurale penale
Shkeljen ose mosushtrimin e kompetencave të policisë
Përdorimin e paligjshëm ose të paarsyeshëm të forcës
Paraqitjen në detyrë/shërbim nën efektet e alkoolit ose lëndëve
narkotike
Përdorimin e pijeve alkoolike gjatë punës/shërbimit dhe në rastet
kur është me uniformë
KORRUPSIONI
Evidentuar për korrupsion dhe krime të
zyrtarëve në detyrë 1116 autorë të dyshuar:
• 241 vepra penale më shumë, ose 56.3% vepra
penale më shumë
• 470 autorë të dyshuar më shumë, ose 72.8%
më shumë
• 150 të arrestuar më shumë, ose 220.6% më
shumë
KRIMET KUNDËR PRONËS
• 36% janë ulur krimet e rënda kundër pronës
• 60% më pak vjedhje me armë
• 67% më pak raste të vjedhjes me pasojë
vdekjen
• 16% më pak shkatërrim të pronës me eksploziv
TRAFIKIMI I PERSONAVE
• Për herë të parë, 10 të dënuar për trafikim të
personave (5 deri në 25 vite burg)
• 40 persona më shumë të arrestuar
• 120 vepra penale të trafikimit dhe shfrytëzimit
të prostitucionit të evidentuara
VRASJET
10,4% më pak vrasje
* Në periudhën 16 shtator – 31 dhjetor 2013 numri i vrasjeve u ul me 41%,
krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, çka ndikoi dukshëm në
uljen e numrit total të vrasjeve për vitin 2013.
VRASJET / MOTIVET
30
27
25
22
20
20
15
13
11
10
5
5
5
0
Motive të
dobëta
Krim në
familje
Me motive
pronësie
Vrasje me
motive
kriminale
Gjakmarrje
dhe
Hakmarrje
Pakujdesi
E panjohur
SIGURIA RRUGORE
• 157 aksidente rrugore më pak
• 37 të vrarë më pak nga aksidentet
rrugore
• 119 persona të plagosur rëndë më pak në
aksidentet rrugore
SHKAQET E AKSIDENTEVE
35%
30%
29%
25%
21%
20%
15%
13%
11%
10%
5%
5%
2.50%
2%
0%
Humbja e
kontrollit të
mjetit
Këmbësorët
Parakalim i
gabuar
Tejkalim i
shpejtësisë
Përdorim i
alkoolit
Pa patentë Cilësia e rrugës
* Humbja e kontrollit të mjetit ndodh në rastet kur drejtuesi shpërqëndrohet nga faktorë të jashtëm, është duke folur në celular, e
zë gjumi në timon apo si rezultat i tejkalimit të shpejtësisë nuk e kontrollon dot më mjetin dhe përfshihet në aksident.
MASAT E POLICISË RRUGORE
• 2581 të arrestuar për drejtim mjeti pa
patentë apo nën efektin e pijeve alkoolike
• 615 711 masa administrative të marra
POLICIMI NË KOMUNITET
• Mbi 1000 takime
sensibilizuese me komunitetin
AKSIONI KOMBËTAR KUNDËR
ABUZIMIT ME ENERGJINË ELEKTRIKE
• 88.337 kontrolle të grupeve të përbashkëta
Polici - OSHEE
• 46.381 raste të ndërprerjes së lidhjeve të
paligjshme
• 708 të arrestuar në flagrancë (564 pronarë
biznesesh)
• Rreth 50 punonjës të OSHEE të arrestuar në
flagrancë
NDËRTIMET PA LEJE
• 1572 ndërtime pa leje të evidentuara
• 1572 persona të proceduar penalisht

similar documents