Lesson 25: I can use basic facts to approximate

Report
Lesson 29: I can solve division word
problems involving multi-digit
division with group size unknown
and the number of groups
unknown.
5th Grade Module 2 – Lesson 29
Unit Conversions
.013
=g=____
gmL
liter
=___
___
mL
inches
0.052
.397
1foot
lb
=kg
oz
____
0.413
1 1kg
=liters
___
5th Grade Module 2 – Lesson 29
Divide Decimals by Two-Digit
Numbers
8.61
4.9
.32
8.4
24 ÷÷÷16
14
40
21===____
____
____
5th Grade Module 2 – Lesson 29
Application Problem
A one-year (52 week) subscription to a weekly
magazine is $39.95. Greg calculates that he would
save $219.53 if he subscribed to the magazine instead
of purchasing it each week at the store. What is the
price of the individual magazine at the store?
5th Grade Module 2 – Lesson 29
Application Problem
A one-year (52 week) subscription to a weekly
magazine is $39.95. Greg calculates that he would
save $219.53 if he subscribed to the magazine instead
of purchasing it each week at the store. What is the
price of the individual magazine at the store?
219.53 + 39.95 = 259.48
259.48 ÷ 52 = 4.99
5th Grade Module 2 – Lesson 29
Concept Development
Lamar has 1354.5 kilograms of potatoes to deliver in
equal amounts to 18 stores. 12 of the stores are in the
Bronx. How many kilograms of potatoes will he deliver
to stores in the Bronx?
Will the amount delivered to the
Bronx be more or less than half of the
total amount? How do you know?
5th Grade Module 2 – Lesson 29
1354.5
12 stores in Bronx
1354.5 ÷ 18 = 75.25
75.25 x 12 = 903 kg
The stores in the Bronx receive 903 kg of potatoes.
5th Grade Module 2 – Lesson 29
Concept Development
Valerie uses 12 oz of detergent each week for her
laundry. If there are 75 oz of detergent in the bottle, in
how many weeks will she need to buy a new bottle of
detergent?
Solution on next slide…
5th Grade Module 2 – Lesson 29
75 oz
12
?
12
How many 12’s would fit in 75?
Valerie will have to buy detergent after 6 weeks
because she won’t have enough for a 7th week.
5th Grade Module 2 – Lesson 29
Concept Development
Jim Nasium is building a tree house for his two
daughters. He cuts 12 pieces of wood from a board
that is 128 inches long. He cuts 5 pieces that measure
15.75 inches each, and 7 pieces evenly cut from what
is left. Jim calculates that due to the width of his
cutting blade, he will lose a total of 2 inches of wood
after making all the cuts. What is the length of each of
the seven pieces?
Solution on next slide…
5th Grade Module 2 – Lesson 29
128 inches
15.75
15.75
15.75
15.75
15.75
2
7 pieces from what’s left
Each of the 7 pieces is 6.75 inches long.
5th Grade Module 2 – Lesson 29
Concept Development
The area of a rectangle is 56.96 square meters. If the
length is 16 m, what is its perimeter?
Solution on next slide…
5th Grade Module 2 – Lesson 29
16 x ? = 56.96
16
?
Area = 56.96
16
The perimeter is 39.12 meters.
5th Grade Module 2 – Lesson 29
?
Concept Development
A city block is 3 times as long as it is wide. If the total
distance around the block is 0.48 kilometers, what is
the area of the block in square meters?
Solution on next slide…
5th Grade Module 2 – Lesson 29
One side
60
width
60
60
60
.48 km
480 m
length
One side
One side
One side
480 ÷ 8 = 60 m per unit.
60 x 180 = 10,800.
The area of the block is 10,800 square meters.
5th Grade Module 2 – Lesson 29
Get Ready to Complete the
Problem Set on Your Own!
Complete Pages 2.H.21 & 2.H.22
You will have 15 minutes to work.
Try your Best!
5th Grade Module 2 – Lesson 29
• What did the divisor represent in each
equation?
• What did the unknown represent for each?
• How did that change the model you drew?
• Which is easier to draw?
5th Grade Module 2 – Lesson 29
EXIT
TICKET
Page 2.H.23
5th Grade Module 2 – Lesson 29

similar documents