Fizika ir kat*

Report
Fizika ir katė
Darbą parengė:
Radviliškio Lizdeikos gimnazijos
10 klasės mokiniai
Rugilė Šaulianskaitė ir
Domantas Skripkauskas
Mokytoja: Vilma Andriušaitienė
Turinys
5 – 16. Mechanika katės gyvenime
17 – 22. Šiluminiai reiškiniai katės gyvenime
23 – 25. Elektriniai reiškiniai
26 – 35. Pasaulis katės akimis
36. Įdomūs faktai
37 – 47. Uždaviniai
48 – 59. Testas
60 – 61. Informacijos šaltiniai
Tikslas
Susipažinti su žinomais fizikiniais reiškiniais,
objektais ir dėsningumais katės elgesyje ir
tuo pačiu pagilinti, praplėsti ir įtvirtinti
savo fizikines žinias.
Fizika – mokslas apie
gamtą. Mes, kaip ir
„mūsų mažieji broliai“naminiai gyvūnai, esame
dalis tos gamtos, taigi
fizikos dėsnių taip pat
galima rasti ir juose.
Mechanika katės
gyvenime
Katės kūnas yra pasiekęs
aukščiausią išsivystymo tašką.
Kūnas prisitaikęs pagal konstrukcija
ir pagal judėjimo „manieras“ prie
katės gyvenimo būdo.
Katės eisena
• Katė vaikšto ant pirštų galiukų.
• Letenų pėdutės apvalios ir pėdsaką ji palieka
apvalų.
• Bėgdama, ji įtraukia nagus ir bėga ant
minkštų pirštų pagalvėlių.
• Bėgdama katė naudoja įsisiūbavimo eiseną:
ji daro žingsnius pakaitomis, tai abiem
kairėm, tai abiem dešinėm kojom.
• Judėjimas vyksta dėka visų raumenų darbo
ir trinties jėgos sumažinimo.
• Judant dirba tik ¼ katės letenos dalis, kita
pasilieka ramybės būsenoje.
Katės kailis
Plaukeliai sudaro kailį pagal aptakumo
dėsnį:
Plaukeliai gulasi atgal ir vienas ant kito
sudaro lygų paviršių. Tai padeda jai:
• neperšlapti
• lengvai pralįsti pro siaurus tarpus
• greitai judėti žolėje, tankiuose
krūmynuose.
Katės šuolis
• Prieš šuolį visi raumenys dirba tarsi sudėtinga
amortizatorių sistema – prieš nusileidimą jie
įsijungia ne vienu metu, o pakaitomis, vieni
paskui kitą, kol nesunaudota visa šuolio
energija.
Katės unikalūs sugebėjimai
Katė turi 2 unikalius sugebėjimus:
• pasiekti žemę keturiomis kojomis
• persiversti ore aplink savo ašį
Pirmas unikalus sugebėjimas
• Kad ir iš bet kokios kūno padėties prasidėtų
kritimas – katė visada pasieks žemę keturiomis
kojomis.
Antras unikalus sugebėjimas
• Katė sugeba ore persiversti aplink savo ašį. Tai
paaiškina puikus jos stuburo funkcionavimas,
kuris stipriai ir lengvai susilenkia ir išsitempia.
Uodega kritimo metu
padaro apsisukimą,
priverčiantį visą gyvūno
kūną suktis priešinga
kryptim.
Tuo metu vyksta katės
kūno ištiesinimas pagal
horizontalią ašį.
Katės murkimas
• Murkimas – dviejų garsinių impulsų
kaitaliojimasis, kurie pasigamina prieš
įkvėpiant ir iškvėpiant.
Katės balso stygos vibruoja įkvėpiamo
ir iškvėpiamo oro sraute. Tuo tarpu jos
gerklės raumenys susitraukia.
Šiluminiai reiškiniai
katės
gyvenime
Katės kūno temperatūra
• Katės kūno temperatūra 38-39,5°C
• Temperatūra priklauso nuo fizinio ir
psichologinio katės aktyvumo.
Katės įkvėpimai
• Katė per minutę
įkvėpia 20-30 kartų
• Esant aukštestnei
temperatūrai, katė
pradeda kvėpuoti
atvira burna, kad
sureguliuotų savo
kūno temperatūrą.
Prakaito liaukos
• Temperatūros reguliavimui turi įtakos prakaito
liaukos, kurios yra ant odinių pėdų galiukų
• Ant katės kūno prakaito liaukų nėra, todėl
katės negalima užuosti pagal kvapą
• Kai šalta, katė susiriečia į kamuoliuką, kad
išlaikytų šilumą, nes kuo mažesnis kūno
paviršius, tuo mažesni šiluminiai mainai
• Esant dideliam šalčiui
katė gali vaikščioti per
sniegą, nenušaldama
pėdučių, nes ant
letenėlių yra plonas
sluoksnis, kuris yra
blogas šilumos
laidininkas.
Elektriniai
reiškiniai
Įsielektrinimas
• Jei katė glostoma esant sausam orui arba
sausoje patalpoje, jos kailis greitai įsielektrina:
ant paviršiaus susikaupia didelis kiekis energijos
ir įvyksta iškrova.
Elektroforinė mašina
• Katės įsielektrinimo analogija yra elektrinio
srauto ir elektrinės kibirkšties atsiradimas
elektroforinės mašinos pagalba.
Pasaulis katės
akimis
Akies sandara
• Katės akies sandara yra
panaši į žmogaus
• Katės akies vyzdys yra
ne apvalus, o ištemptas
iš viršaus į apačią,
plyšio pavidalo.
• Vyzdžio didumas,
kaip ir žmogaus, gali
keistis nuo
apšvietimo.
• Esant silpnam
apšvietimui katės
vyzdžiai apskriti ir
labai išsiplėtę.
• Katės akis sugeba akomoduotis – gali aiškiai
matyti daiktus, esančius skirtingais
atstumais nuo katės.
• Katės akies dydis priklauso nuo jos
kaukolės dydžio
• Jos akys gali priprasti prie įvairaus ryškumo
šviesos šaltinių
• Prie ryškaus apšvietimo jos vyzdžiai
panašūs į siaurus plyšelius
• Katei reikia šiek tiek mažiau šviesos nei
kitiems gyvūnams.
• Kai jos akys atspindi visą į ją krintančią
šviesą, atrodo kad jos akys šviečia.
• Kiekvienos katės akies žiūrėjimo kampas
205°, tai leidžia jai tikslai įvertinti daikto
atstumą, formą ir vietą, kur yra daiktas.
• Katė kaip ir žmogus, turi binokuliarinį
regėjimą.
• Katė turi trečiąjį voką, kuris
buvo pavadintas
mirksijančia plėvele.
• Ji sumažina labai ryškios
šviesos intensyvumą ir
apsaugo akį nuo traumų,
sužeidimų
A – vyzdys B – ragena C – trečiasis vokas
• Jei patupdysime katę vieną tamsiame
kambaryje – jos akys nešvies. Katės akių
švytėjimas paaiškinamas labai paprastai –
akys „šviečia“ atspindėdamos šviesą.
Įdomūs faktai
• Bėgant katė gali išvystyti iki 50 km/h greitį.
• Šuolio aukštis iki 3 m.
• Šuolio ilgis gali būti 15 kartų ilgesnis už kūno
ilgį.
• Katė gali atlaikyti du kartus didesnę įtampą,
nei žmogus.
• Katė gali skleisti 100 įvairiausių garsų, o šuo
apie 10.
• Kačių klausa triskart stipresnė nei žmogaus.
Uždaviniai
Katės pėdutės plotas 1 cm2.
Katės masė 4 kg.
Koks katės slėgis į paviršių?
Ats.:
5
10 Pa
Rasti
Duota
S = 1cm2 =
10-4m2
g = 10
m/s2
p
m = 4kg
p
P = mg
S = 4S
= 10 * 104 = 105 Pa
Šuo 3 km atstumą bėga
vidutiniu 18,6 m/s greičiu, o
katė per 1 h. vidutiniškai
nubėga 50 km.
Kuris gyvūnas greičiau įveiktų
3 km kelią?
Ats.: tk<tš
Greičiau nubėgs šuo
Rasti
Duota
tš
s = 3km =
3000m
tk
Vš = 18.6 m/s
Vk = 50km/h =
13.9m/s
= 2.7min
= 3.6min
Katės pavasarį šeriasi, o rudenį
vėl atsiaugina plaukus.
Kokią joms tai turi reikšmę?
ATS.: Šiltomis vasaros dienomis
išretėjęs kailis paspartina jų
organizmo šilumokaitą su
aplinka, rudenį užaugę plaukai
pagerina šiluminę izoliaciją ir
saugo gyvūnus nuo per didelio
kūno atšalimo.
Speiguotą dieną katės miega
susirietusios į kamuoliuką, o
karštą dieną išsitempia visu ūgiu
ir dargi atsigula ant nugaros.
Kodėl jos elgiasi būtent taip?
ATS.: Kai katės susiriečia į kamuoliuką,
jų kūno paviršiaus plotas sumažėja,
todėl jos mažiau šilumos
išspinduliuoja į aplinką. Karštą dieną
katės instinktyviai elgiasi priešingai
– stengiasi, kad jų kūnas kuo
daugiau šilumos spinduliuotų į
aplinką.
Testas
Katės judėjimui dirba:
a) 1/4 katės letenos dalis
b) 2/4 katės letenos dalis
c) 3/4 katės letenos dalis
d) 4/4 katės letenos dalis
Katės kūno temperatūra:
a)
b)
c)
d)
35 – 37,5°C
38 – 39,5°C
28 – 28,5°C
30 – 32,5°C
Nuo ko priklauso katės kūno
temperatūra:
a)
b)
c)
d)
Aplinkos kurioje gyvena
Aplinkinių žmonių
Oro sąlygų
Fizinio ir psichologinio aktyvumo
Katė per minutę įkvėpia:
a)
b)
c)
d)
20 – 30 kartų
10 – 20 kartų
5 – 10 kartų
30 – 40 kartų
Nuo ko pasikeičia katės
vyzdžio dydis?
a)
b)
c)
d)
Nuo katės noro
Apšvietimo
Temperatūros
Nuo baimės
Katės akies žiūrėjimo
kampas:
a) 100°
b) 220°
c) 205°
d) 360°
Kuris paveikslėlis parodo
katės naktinį regėjimą?
a)
b)
c)
d)
Kuri akis yra katės?
a)
b)
c)
d)
Katės šuolio aukštis:
a) 3m
b) 5m
c) 10m
d) 8m
Kiek skirtingų garsų gali
skleisti katė?
a)
b)
c)
d)
50
10
100
5
1. A
2. B
3. D
4. A
5. B
6. C
7. D
8. D
9. A
10. C
Informacijos šaltiniai
• http://www.udeiman.eu/Naudingazinoti/idomus-faktai-apie-kates
• http://festival.1september.ru/articles/
566575/
• http://en.wikipedia.org/wiki/Cat
Literatūra
• Povilas Sirtautas “Kokybinės
fizikos užduotys IX klasei”
• Loreta Ragulienė, Violeta
Šlekienė “Fizikos uždavinynas”
• Katės. Mažoji enciklopedija
• Esther J. J. Verhoef-Verhallen
“Kačių enciklopedija”

similar documents