Chapter 3 Practice Test - Consumer Mathx

Report
Chapter 3 Practice
Test: Mastery Test A
1. What is the total cost of a pair of shoes priced at $29.99,
with a 5% sales tax? $29.99 x .05 = $1.4995 (round to
$1.50); $29.99 + $1.50 = $31.49
2. What is the total cost of three pairs of socks priced at
$1.29 a pair, with a 6% sales tax? $1.29 x 3 = $3.87;
$3.87 x .06 = 0.2322 (round to $.23); $3.87 + $.23 = $4.10
3. A suit regularly costs $375.95. Bob buys it on sale for
$268.35. How much does he save? $375.95 - $268.35 =
$107.60
4. A dress normally sells for $45.95. How much does the
dress cost after a 20% discount? $45.95 x .80 = $36.76
5. A shirt normally sells for $28.00 before discount was
priced at $22.95 after discount. What is the percent
saved? $28.00 - $22.95 = $5.05; $5.05 ÷ $28.00 = 18%
6. Cole orders a men’s shirt size L and a woman’s shirt size M. He adds
shipping and handling charges and 6% sales tax. What is the total cost of his
order? $34.50 + $29.50 = $64.00; $64.00 + $5.75 = $69.75; $69.75 x 0.06 =
$4.19; $69.75 + $4.19 = $73.94
7. Addy orders three size L women’s shirts in Dark
Indigo, Washed Gold, and Dusty Red. She adds
shipping and handling. No sales tax is charged.
What is the total cost of her order? $29.50 x 3
= $88.50; $88.50 + $6.95 = $95.45
8. What is the shipping and handling
charge for an order that totals $64.95?
$5.75
9. What is the shipping and handling
charge for an order that totals
$29.50? $4.25
10. How much fabric is required for a size L shirt, pants,
cape, and hat using the same 45” fabric? 10 ¼
11. How much more 60” fabric is required to make a size L
than a size S shirt, pants, and a cape? 3/8
12. If fabric costs $5.89 per yard, how much will 7 5/8 yards
cost? $5.89 x 7.625 = $44.91
13. How much will 2 ¾ yards of fabric cost at $2.99 per
yard? $2.99 x 2.75 = $8.22
14. The new balance of a change account is $135.00. The minimum payment
is $20.00. If the interest rate is 1.5%, how much will the new balance be next
month? $135.00 - $20.00 = $115.00; $115.00 x .015 = $1.73; $115.00 + $1.73
= $116.73
15. Marion places a coat on layaway. The coat
costs $125.00 Marion makes a 20% deposit.
How much is the balance? $125.00 x .20 =
$25.00; $125.00 - $25.00 = $100.00

similar documents