Peiod 3 review questions - Loudoun County Public Schools

Report
Period 3
Place on slide show mode
Overview of Period 3
•
•
•
•
•
Rise and Spread of Islam
Expansion of China
Changes in European institution
Trade and exchanges
Empires in America
Rise and Spread of Islam
• Muhammad
• Teaching of Islam
• Split between Sunni and Shia
• Expansion of Islam
– Umayyad
– Abbasid
• Islam in India , Southeast Asia, Africa
• Role of Women
Expansion of China
•
•
•
•
•
•
Tang Dynasty
Song Dynasty
Expansion of chinese influence
Japan
Korea
Vietnam
Changes in European institution
• Western Europe
– Manorialism
– Feudalism
• Regional government
• Growth of parliamentary in England
• Growth of Church power
– Crusades
Interregional trade and exchange
• The Mongols
– In china
– Persia
– Russia
•
•
•
•
Bantu Migrations in Africa
Indian Ocean trade
Renaissance
Early European Explorations
Empires in the Americas
• Toltecs
• Rise of the Aztecs
• Incas
– Structure of empire
– Religion
QUESTIONS
Question 1
• With regard to the doctrines of Islam in the period 6001450,
a. The concept of monotheism was unknown to the
inhabitants of the Arabian Peninsula prior to
Muhammad’s teaching
b. Their teachings of equality made them more popular
among the general population of Africa than among
African rulers
c. They were embraced by members of their emphasis on
equality
d. They found widespread acceptance among Buddhists of
both Central Asia and Southeast Asia
e. They were transmitted more frequently through
missionary endeavor than through commercial contacts
or conquest
Question 2
• The area in which Islam showed the most
profound change during the seventh to the
fifteenth centuries was in
a.
b.
c.
d.
e.
The position of the caliph
Its treatment toward People of the book
The development of the shariah
The status of slaves
The role of women
Question 3
• One of the weakness of the early Muslim
empires was
a. Intolerance of the legal traditions of non-muslim
people
b. Disregard for the cultural tradition of conquered
peoples
c. Failure to resolve questions of succession
d. Insistence on conversion of non-Arabs within the
empire
e. Indifference to the Sunni/Shi’ite split
Question 4
• The Abbasid dynasty
a. Created a social rift between Arabs and new
converts
b. Was more interested in strengthening Arab
power than in gaining converts
c. Healed the rift between Sunnis and Shi’ites
d. Discouraged commercial activity in an effort to
focus on missionary endeavor
e. Proved the high point of Muslim cultural
achievement
Question 5
• Which of the following qualifies as a primary
source on the teachings of Muhammad?
a.
b.
c.
d.
e.
The Quran
The Hadith
The Five Pillers
The Umma
The Arabian Nights
Question 6
• Muhammad
a. Made provisions for the future leadership of Islam
b. Established clear class distinctions for Islamic society
c. Built on the religious traditions of the Arabian
peninsula
d. Went against established gender distinctions in the
practice of faith
e. Spoke out against military conquest as a vehicle for
the extension of Islam
Question 7
• The Five Pillars
a. Are inattentive to distinction in social class
b. Are included in the Quran
c. Require religious instruction s an entrance to the
Islamic faith
d. Provide unity within Islam
e. Address both religious and secular matters
Question 8
• As a new faith, Islam gained strength
a. Within portions of the former Roman Empire
b. When adherence to Arabic ethnicity was
emphasized over adherence to Islam
c. First in Mecca, then throughout the Arabian
peninsula
d. Because of rules of succession established by the
first caliph
e. In East Asia
Question 9
• Confucianism
a. Became more popular in Vietnam than in Korea
b. Was rejected as an acceptable philosophy by the
Japanese
c. Combined with Buddhism to create a cultural
bridge between china and Korea
d. Brought greater freedom to Vietnamese women
e. Blended well with Shintoism to forge Japanese
artistic traditions
Question 10
• Which was NOT an achievement of the Tang
dynasty?
a. The solution to the problem of nomadic people
along china’s border
b. The adoption of products from Vietnam
c. An emphasis on long-distance trade
d. Irrigation
e. Advances in the technology of warfare
Question 11
• The position of Chinese women
a. Resulted in greater freedoms under NeoConfucianism
b. Changed markedly between the seventh and
thirteenth centuries
c. Was defined by Confucianism
d. Was more restrictive under the tang than under
the Song
e. Declined in regions where Buddhism was
popular
Question 12
• Japanese feudalism
a. Brought a temporary end to internal conflicts
b. Increased the power of the emperor
c. Revolved around the power of the samurai as
warlord
d. Saw the beginnings of a centralized Japan
e. United peasant and elite classes
Question 13
• Compared to the Viets, the Chinese were
more
a.
b.
c.
d.
e.
Agrarian
Ethnically diverse
interested in trade
Urbanized
Interested in preserving their own culture
Question 14
• Compared to Korean attitudes toward the
Chinese, the Japanese
a. More greatly appreciated the centralization of the
Chinese government
b. Were more devoted to Confucianism
c. Were more favorable to the civil service examination
d. Demonstrated a desire to show respect to the
Chinese emperor
e. Were similar in their desire to become part of the
Chinese trading system
Question 15
• The position of the Chinese scholar-gentry
a.
b.
c.
d.
e.
was mimicked by the Japanese
Was admired by the Vietnamese
Weakened efforts to curb nomadic invasions
Declined during the Song dynasty
Was not supported by Confucian philosophy
Question 16
• Buddhism became more popular among
china’s neighbors than in China itself because
a. Buddhism reinforced Confucian gender roles
b. Buddhism weakened the power of the Chinese
emperor
c. Buddhism reinforced a stratified society
d. Buddhism did not originate in China
e. Buddhism emphasized centralized government
Question 17
• In contrast to Japanese feudalism, Western
European feudalism
a. Included women in the feudal relationship
b. Created a reciprocal relationship between lord
and vassal
c. Was based on a noncontractual relationship
d. Did not lead to centralized regional governments
e. Endured for a longer period
Question 18
• Early Medieval Europe’s strongest state was
a.
b.
c.
d.
e.
The papal states
England
France
The holy roman empire
Spain
Question 19
• The period of greatest population decline in
Europe during the Middle Ages was
a.
b.
c.
d.
e.
From the tenth to the thirteenth centuries
The fourteenth century
The fifth and sixth centuries
The fifteenth century
The eighth century
Question 20
• During the Middle ages, the concept of limited
government was seen most clearly in,
a.
b.
c.
d.
e.
France
Germany
England
Italy
Spain
Question 21
• Which statement describes Europe between
the ninth and fifteenth centuries
a. The consolidation of Germanic kingdoms into a
single Germanic state
b. The end of pressure from migratory peoples
c. Steady decline in educational opportunities
d. European retreat from contact with neighboring
societies
e. The expansion of the Eastern world into Western
Europe
Question 22
• Trade during the Medieval period
a. Weakened in the Baltic regions as continental routes
broadened
b. Placed the power of the merchant classes in
competition with monarchial power
c. Shifted away from the Mediterranean basin after
the fall of Rome
d. Placed Europe within the Muslim commercial
network
e. Was balanced between Eastern and Western
markets
Question 23
• The fifteenth century was characterized by
a. The beginnings of nation states in Italy and
Germany
b. The strengthening of nation-states in England
and France
c. Decentralization of political power in Spain
d. The establishment of Western European political
tradition in the Middle East
e. The establishment of parliamentary tradition in
England and France
Question 24
• Medieval Europe
a. Extended local schools found on the manor
b. Developed new banking institutions from
multicultural contacts
c. Saw the rise of universities after the conclusion
of the Hundred Year’s War
d. Produced urban areas that rivaled those of
Eastern Empires
e. Produced uniquely Christian architectural forms
Question 25
• Mongol rule in Russia and China differed in that
a. In China the Mongols maintained Chinese traditions
of isolation from foreigners
b. Eurasian trade routes under Mongol protection
connected Russia more than China to Western
European trade routes
c. The Mongols became more involved in
administration in China than in Russia
d. The Mongols were more interested in controlling
trade in china than they were in Russia
e. Russia advanced culturally under Mongols while
china became backwards
Question 26
• Historians studying linguistic syncretism would
be most interested by
a.
b.
c.
d.
e.
The voyages of the Malay sailors
The writing of Renaissance philosophers
The Polynesian migration
the Bantu Migration
Yuan dynasty
Question 27
• The Black Death
a.
b.
c.
d.
e.
Was most devastating in North Afr4ica
Originated in Europe
Changed the course of political institutions
Spread solely along routes of Mongols conquests
Produced large loss of life in India
Question 28
• The Yuan dynasty was brought down by all of
the following EXCEPT
a.
b.
c.
d.
e.
foreign resistance to the Mongol Peace
Bubonic plague
Economic distress
Inefficient administration
A breakdown in internal security
Question 29
• The Renaissance
a.
b.
c.
d.
Was a movement of uniquely Western origins
Began in the eastern Roman Empire
Was a result of the crusades
Represented a complete break from medieval
traditions
e. Was a period of classical traditions rather than
independence innovation
Question 30
• European exploration through the midfifteenth century
a. Produced intense revelries with East Asia
civilizations
b. Placed merchants in conflict with monarchs
c. Suffered from lack of technological expertise
d. Depended upon the knowledge of the Eastern
world
e. Created trade connections that increased
Europe’s gold supply
Question 31
• Under the Mongol rule in China
a. Japan and Vietnam were brought under Mongol
control
b. Chinese women were placed in a more
subordinate position
c. Chinese educational traditions were maintained
d. Chinese regional rulers allowed to govern
e. In contrast to Chinese traditions, scholars were
despised
Question 32
• The influence of nomadic people in Eurasia
a. Created a reciprocal relationship between
nomads and settled peoples
b. Ended with the Mongols
c. Delayed the interaction of global commercial
networks
d. Brought efficient administration to Eurasia
e. Brought increased religious intolerance to
Eurasia
Question 33
• Both the Aztecs and Incas
a.
b.
c.
d.
e.
Allowed women a significant role in public life
Were originally nomadic people
Had am egalitarian social structure
Built on traditions of their processors
Integrated conquered peoples into their empire
Question 34
• Aztec and Incas religion
a. Restricted the worship of subject peoples
b. Stressed the personal relationship with their
gods
c. Placed women in a subordinate position
d. Widely practiced human sacrifice
e. Reflected the agrarian nature of their respective
societies
Question 35
• The native of North America
a. Built empires on the scale of those of
Mesoamerica
b. Demonstrated no signs of contact with
Mesoamerican or Andean societies or civilization
c. Established tribute empires
d. Used architectural designs similar to those of
Mesoamerica
e. Were known for their widespread expertise in
irrigation
Question 36
• Which of the American societies altered their
environment most extensively?
a.
b.
c.
d.
e.
The Aztecs
The Mississippians
The Toltecs
The Incas
The Chimor
Question 37
• The Aztecs and Incan civilization differed most
significantly in their
a.
b.
c.
d.
e.
RELGIOUS INSTITUTIONS
TECHNOLOGICAL SKILL
SYSTEM OF RECORDKEEPING
SOCIAL STRUCTURE
ECONOMIC STRUCTURE
Question 38
• Trade among the peoples of the Americas
a. United the Chimor and Inca people
b. Was most similar in the Aztec and Toltec
societies
c. Was facilitated in the Andes by geography
d. Remained local
e. Was discouraged by the inhabitants of
Mesoamerica
Question 39
• Which of the American peoples was closer to
the Persians in their administrative style?
a.
b.
c.
d.
e.
The Mayans
The Mississippians
The Aztecs
The Toltecs
The Incas
Question 40
• Both the Aztecs and Incas
a.
b.
c.
d.
e.
Entered into marriage for political reasons
Gained the cooperation of subject peoples
Showed limited signs of urbanization
Lacked a merchant class
Were tribute empire
Answers
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
C
E
C
E
B
C
D
A
9. C
10.A
11.C
12.D
13.D
14.E
15.C
16.D
17.B
18.D
19.B
20.C
21.E
22.D
23.B
24.B
25.C
26.D
27.C
28.A
29.C
30.D
31.D
32.A
33.D
34.E
35.D
36.A
37.C
38.B
39.E
40.E
Question 1
• C
• Although the general population in India
tended to cling to Hinduism, the lower castes
and the untouchables often embraced Islam
because it offered them the equality that the
caste system did not
Question 2
• E
• The role of women changed significantly from
the early days of Islam; contacts with other
peoples introduced the veiling of women and
their seclusion from society, both customs
absent in the early Islamic culture
Question 3
• C

similar documents