DZIKIE KOTY Czyli co wiemy o żyjących na wolności kuzynach naszych pupilków.

Report
DZIKIE
KOTY
Czyli co wiemy o żyjących na
wolności kuzynach naszych pupilków.
ROZMIESZCZENIE NA ŚWIECIE
DZIKICH KOTÓW
Poznajmy rodzinę kotowatych
 Kotowate (Felidae), rodzina ssaków zaliczana do rzędu
drapieżnych. Zamieszkują prawie wszystkie kontynenty,
oprócz Australii i Madagaskaru.
 Tułów wydłużony, głowa okrągła, kończyny przednie 5palcowe, tylne 4-palcowe. Są palcochodne. Poza gepardem
wszystkie koty posiadają wciągane pazury.
 Ogon przeważnie długi.
 Dobrze wykształcone zmysły, zwłaszcza wzroku i słuchu.
 W uzębieniu charakterystyczne wielkie kły, drobne
siekacze i potężne łamacze.
 Sierść ubarwiona w odcieniach brązu, czarna, żółta lub
szara, często pokryta pręgami lub cętkami.
Poznajmy rodzinę kotowatych cd.
 Tryb życia większości gatunków nocny.
 Niezwykle zwinne, doskonale wspinają się na drzewa,
skaczą i pływają.
 W biegu niektóre gatunki osiągają duże prędkości, np.
gepard w pogoni za zdobyczą potrafi rozwinąć prędkość do
112 km/godz.
 Pożywienie stanowią głównie ssaki oraz ptaki. Lwy
występują w stadach, pozostałe gatunki żyją samotnie lub
parami.
 Ciąża trwa 55-112 dni w zależności od gatunku. Samica
rodzi do 8 młodych
 Koty są drapieżnikami najlepiej przystosowanymi do
polowania na ssaki i ptaki.
Poznajmy rodzinę kotowatych cd.
 Dzikie koty zamieszkują lasy i zarośla, zarówno górskie,
jak nizinne, oraz stepy i pustynie.
 Świetnie wspinają się na drzewa i dobrze pływają, jednakże
większość z nich rzadko wchodzi do wody bez przymusu.
 Polując podkradają się bezszelestnie, zawsze pod wiatr,
albo czatują w ukryciu blisko wodopojów lub wiodących do
nich szlaków, by paroma susami dopaść ofiary.
 Samce kotowatych są większe od samic. Wszystkie
kotowate mruczą, gdy są zadowolone. Rozzłoszczone
powarkują i prychają. Niestety tylko wielkie koty potrafią
ryczeć.
 Źrenica dużych kotów jest okrągła.
 Małe koty , jak kot domowy i wydają pomruki, a ich źrenice
są pionowe.
Małe i duże koty
Do dużych kotów zaliczamy:
 lwa,
 tygrysa,
 panterę,
 geparda,
 jaguara
Do kotów małych zaliczamy:
 pumę,
 rysia,
 ocelota,
 serwala
 oraz kota domowego.
LEW
(Panthera leo)
Drugi po tygrysie - co do wielkości wśród czterech ryczących,
wielkich kotów.
Zaliczany do tzw. wielkiej piątki Afryki - pięciu najbardziej
niebezpiecznych zwierząt afrykańskich (słoń, nosorożec,
bawół, lew lampart).
Żyje w grupie. Stado liczy od 3 do 30 osobników i posiada własne terytorium,
przewodzi nim najsilniejszy samiec.
Po około 110 - dniowej ciąży, samica rodzi od 1 do 5 kociąt.
Na polowanie wychodzą lwice. Podczas gdy jedna podchodzi stado, reszta
nagania czyhającej ofiarę.
Lwy żywią się zwierzętami trawożernymi, czyli zebrami, antylopami, żyrafami,
bawołami, chociaż jedzą także padlinę.
Podczas suszy albo, kiedy brakuje wymienionych zwierząt atakują małe ssaki,
ptaki, krokodyle i węże.
Najpierw jedzą samce, potem samice, a na końcu lwiątka.
Dzienna porcja pokarmu dla lwicy wynosi 5 kg mięsa, a dla lwa 7 kg.
Występują tylko w Afryce.
Na wolności dożywają 30 lat.
LWY
TYGRYS
(Panthera tigris)
Sierść tygrysa jest krótka i gładko przylegająca do skóry, tylko na policzkach ma
nastroszone bokobrody.
Samice tygrysa są nieco mniejsze i mają mniej wyraźne bokobrody. Długość i
gęstość futra zależy także od szerokości geograficznej występowania
zwierzęcia.
Tygrysy wytrwale penetrują swoje tereny łowieckie, polują o zmroku. Na zdobycz
czatują przy wodopojach, w miejscach wypasu zwierzyny .
Nie są wybredne i w braku innego pożywienia zadowalają się nawet myszami.
Gdy tygrys już wypatrzył swoją ofiarę, wyskakuje z zasadzki i przeważnie
dopada jej w kilku susach, potem wlecze zdobycz do gęstwiny i pożera ją po
zapadnięciu zmroku.
Tygrysy mają bardzo ładne futro. Podstawowa barwa jest rdzawo-żółta, a na jej tle
widnieje ciemny, często nawet czarny, rysunek w postaci nieregularnych,
poprzecznych pręg biegnących częściowo do ud, częściowo w kierunku piersi. Na
grzbiecie barwa tła jest trochę ciemniejsza, na bokach się rozjaśnia, a na
wewnętrznej stronie kończyn przechodzi w białą. Na ogonie ma ciemne
pierścienie.
Wąsy tygrysa są białe.
TYGRYSY
GEPARD
(Acinonyx jubatus)
Nazwa Acinonyx, oznacza po grecku "nieruchomy
pazur" (gepardy jako jedyne koty nie mogą
chować pazurów),
a nazwa gatunkowa, jubatus, oznacza po łacinie
"grzywiasty", z powodu grzywy, która zdarza się
u niektórych młodych gepardów (tzw. "reksów").
Polska nazwa "gepard" pochodzi z średniowiecznej
łaciny: gattus pardus, co znaczyło "kot-leopard".
Zajmują w obrębie rodziny kotów szczególną pozycję, łączą kotowate z
psowatymi. Z kotowatych wzięły głowę i długi ogon, resztę ciała zaś a
zwłaszcza długie kończyny, mają typowe dla niektórych psowatych.
Istnieje 9 podgatunków geparda. Żyją w Afryce, Mezopotamii, Arabii,
Turkmenii, Persji i na Półwyspie Indyjskim.
Mają piękne czerwonawe futro z czarnymi cętkami. Długość ich ciała wynosi od
125 do 135 cm, a wysokość w kłębie od 75 do 85 cm. Długość ogona wynosi od
70 do 75 cm. Biegnąc na krótkie odległości osiągają w ostatnim zrywie
szybkość prawie 110 km/h. Polują na małe i średnie przeżuwacze.
GEPARDY
PANTERA
(Panthera pardus)
Lampart (pantera, leopard, rysiec).
Lampart to średniej wielkości kot, posiada okrągłe uszy
osadzone na głowie o krótkim pysku.
Szerokie łapy wyposażone są w ostre pazury.
Sierść jest błyszcząca, na grzbiecie i bokach usiana ciemnymi plamami o
wielkości grochu albo orzecha. Plamy te układają się w rozetki bez
plamek w środku.
Pantery żyjące w lasach są mniejsze od tych, które żyją na sawannach.
Różnią się też ubarwieniem. Koty zamieszkujące tereny otwarte mają
jaśniejsze i rzadziej rozmieszczone cętki.
Oprócz osobników cętkowanych spotyka się również osobniki melanistyczne,
tzw. "czarne pantery"
Lamparty żywią się dużymi zwierzętami, takimi jak kozy, owce, antylopy
itp., chwytają także mniejsze zwierzęta,
Występują w Afryce oraz w środkowej, południowej i wschodniej Azji.
PANTERY
JAGUAR
(Panthera onca)
Obszar występowania jaguara jest stosunkowo duży.
Rozciąga się od Teksasu. Często spotyka się go wzdłuż
rzek Paragwaju, Parany i Urugwaju, w łagodniejszej
strefie klimatycznej Ameryki Południowej.
Jaguar również osiąga pokaźne rozmiary ciała.
długość od czubka nosa do nasady ogona wynosi od 1,5 do 2 m,
długość ogona od 65 do 75 cm
wysokość w kłębie wynosi od 80 do 85 cm
Futro jaguara jest bardzo ładne i mieni się interesującymi odcieniami
barwnymi, jest krótkie, gęste i lśniące, poza tym delikatnie aksamitne i
miękkie. Sierść na piersi, brzuchu oraz na szyi aż do gardła jest dłuższa
Barwa zasadnicza i rysunek mogą się znacznie różnić. to jednak większość
okazów ma futro rdzawo-żółte, pokryte nieregularnymi plamami barwy od
brązowej do czarnej. Na brzuchu ma okrągłe, białe plamy z czarna
obwódką..
Mimo że nie jest największym kotowatym, posiada najmocniejszą strukturę
szczęk ze wszystkich kotowatych i drugą najpotężniejszą budowę
lądowego ssaka.
JAGUARY
PUMA
(Puma concolor)
Puma (kuguar, lew górski, pantera z Florydy,
pantera florydzka)
• Duży kot o stosunkowo małej głowie, smukłym
i gibkim tułowiu.
• Futro krótkie, miękkie, jednolicie żółto-brunatne
(występuje też od szarosrebrnego po czarne).
• Samce większe od samic, lecz większe zróżnicowanie spotyka się między
podgatunkami. Młode pokryte są cętkami, a na ogonie mają czarne
pierścienie.
• Wielkość: długość ciała 100-200 cm
ogon o długości 50-85 cm
wysokość w kłębie 52-78 cm
• masa ciała samice 35-50 kg, samce 60-75 kg (100 kg)
• Pożywienie głównie ssaki, małe ofiary zjada natychmiast, podczas gdy
pozostałości większych zdobyczy chowa maskując je częściami roślin.
• Gniazdo znajduje się w jaskini, szczelinie skalnej, wykrocie lub w zaroślach.
Po ciąży trwającej 90 - 96 dni samica rodzi 1 do 4 nagich i ślepych kociąt.
• Młode usamodzielniają się w 2 roku życia.
PUMY
OCELOT
(Leopardus pardalis)
Oceloty mają krótką, jedwabistą sierść o barwie
żółtej, rudej lub szarej
Nieregularny wzór z ciemnych plam i pręg zdobi futro,brzuch jest jasny, uszy
czarne (z białymi plamkami) i zaokrąglone są osadzone na niewielkiej głowie.
Ma silne łapy z ostrymi pazurami.
Nie łączą się w pary, prowadzą nocny tryb życia. Dzień spędzają na drzewach, w
nocy polują.
Długość ciała: 70-100 cm, ogona: 30-45 cm , wysokość w kłębie: 50 cm
waga: 12-16 kg
Liczba młodych w miocie 2-4
Żywią się wieloma zwierzętami, w tym: szczurami, małpami, pancernikami, wężami,
jaszczurkami.
Żyją 12-15 lat.
Oceloty żyją lasy równikowych, na torfowiskach, na sawannie , w środowiskach
wilgotny
OCELOT
SERWAL (Leptailurus serval )
Jest spotykany na południe od Sahary
Najchętniej żyją na terenach porośniętych wysoką trawą z łatwym
dostępem do wody
Jest kotem średniej wielkości. Ma smukłe ciało osadzone na długich
kończynach. Na małej głowie, osadzonej na długiej szyi, znajdują
się duże uszy.
Sierść serwala jest jasnożółta, ozdobiona czarnymi cętkami.
Dość krótki, sięgający pięt ogon zdobią czarne plamki i pierścienie.
Serwal ma długie stopy, co czyni z tego kota wspaniałego skoczka a także
zwiększa zakres widoczności w bardzo wysokich trawach.
Prowadzi samotniczy tryb życia. Samce mają zazwyczaj większe rewiry niż
samice.
Żywi się gryzoniami i innymi drobnymi kręgowcami
Wysokość 60 cm, długość z ogonem 125-145 cm masa ciała 9-18 kg.
Rodzą od 1-5 młodych
SERWALE
KARAKAL (Caracal caracal )
Nazwa wywodzi się od tureckiego słowa karakulak- czarne ucho
KARAKAL inaczej zwany rysiem stepowym
Występuje w Azji, na Półwyspie Arabskim i w Afryce.
Ubarwienie od jasnobrązowego do ciemnobrązowego, czasem
nawet białe pod brzuchem.
Uszy długie, czarne na stronie tylnej, zakończone pędzelkami
(które nie rosną, w przeciwieństwie do rysia).
Kończyny również długie, sylwetka smukła, ale mocna.
Wysokość ciała 50 cm długość bez ogona 60-80 cm długość ogona
20-30 cm masa ciała samce 13-18 kg
Odżywiają się mięsem, polując na zwierzęta różnej wielkości, od ssaków po węże i
płazy
Karakal zamieszkuje suche sawanny, stepy, krzaczaste zarośla i półpustynie.
Bywają aktywne nocą lub w dzień ,a ich aktywność zależy od temperatury
otoczenia. Przy temperaturze powyżej 10° C odpoczywają..
Rodzą od 1 do 4 młode.
Żyją do 19 lat.
KARAKAL
RYŚ
(Lynx lynx)
Ryś zasiedla duże, zwarte, wielogatunkowe kompleksy leśne
ze starymi drzewostanami o gęstym podszycie, zarówno
górskie jak i nizinne, iglaste, liściaste i mieszane.
Dł. ciała ok. 100 – 150 cm, wysokość w kłębie ok. 50 – 75 cm.
Ma okrągłą głowę, krępe ciało osadzone na długich, silnych
łapach i palce zakończone wysuwalnymi pazurami.
Wierzch czarno-żółtorudy z brunatnymi plamkami, brzuch jest biały.
U większości osobników włosy na szyi i spodzie głowy tworzą charakterystyczną
kryzę i bokobrody.
Futro rysia ma doskonałe właściwości izolujące .
Stojące uszy są zakończone charakterystycznym pędzelkiem sztywnych,
czarnych włosów,
Ogon jest krótki, ciemniejszy na czubku .
Polują na sarny, jelenie, ptaki.
Prowadzą samotniczy tryb życia, polują nocą.
Rodzą od 1 do 5 kociąt.
Żyją do 17 lat.
RYŚ
ŻBIK
(Felis silvestris)
Nieduży kot o gęstym długim futrze od żółtawo-szarego
do ciemno-szarego.
Na tym tle wzór: 4 prążków wzdłuż głowy i karku, ciemna,
niezbyt wyraźna pręga od grzbietu do nasady ogona.
Na ogonie poprzeczne prążki.
Prążki na ogonie nie łączą się z pręgą grzbietową - cecha odróżniająca żbika od
kota domowego. Na bokach tułowia do 12 pręg poprzecznych.
Uszy spiczaste, czarne opuszki stóp i żółte tęczówki.
Nos cielisto-czerwony
Występuje na obszarze Europy głównie na terenach lesistych.
.Swobodnie krzyżują się z kotami domowymi.
Zwierzęta chronione w wielu krajach. W Polsce podlegają ochronie całkowitej.
Długość tułowia z głową: 37-90 cm ,ogon: 21-40 cm ,ciężar 3,5 - 5 kg
Miot: 3-4 kociąt; młode dojrzewają w wieku 9-10 miesięcy
Pożywienie: gryzonie, króliki, ptaki, płazy, gady.
ŻBIK
KOT DOMOWY
To nasze
pupilki
w
różnych
odsłonach
DZIĘKUJEMY ZA
UWAGĘ
Do zobaczenia !!!
Dbajcie o swoje domowe
zwierzątka
Zajrzyjcie na naszą stronę
www.kociamama.pl

similar documents