Final Exam Practice Test

Report
Final Exam Practice Test
Physiological Psychology
PSYC.465
Question 1
Which of the following is NOT a principle of
sensorimotor organization?
A. The sensorimotor system is hierarchically
organized
B. Motor output is guided by sensory input
C. Learning changes the nature and locus of
sensorimotor control
D. The sensorimotor system is organized
bottom-up
Question 2
What is the exception to the rule that “Motor
output is guided by sensory input?”
A. The case of G.O. (the darts champion)
B. Ballistic movements
C. Muscle contraction
D. Slow movements to balance a limb
E. Both A and B
Question 3
The posterior parietal cortex receives input from
the ________________.
A. Primary motor cortex
B. Secondary motor cortex
C. Dorsolateral prefrontal cortex
D. Various sensory systems
E. Both C and D
Question 4
Which structure is at the top of the sensorimotor hierarchy?
A. Dorsolateral prefrontal cortex
B. Posterior parietal cortex
C. Supplementary motor cortex
D. Premotor cortex
E. Both A and B
Question 5
Which lesion(s) commonly result(s) in
contralateral neglect?
A. Right posterior parietal cortex
B. Left posterior parietal cortex
C. Bilateral posterior parietal cortex
D. Bilateral medial temporal lobectomy
E. Bilateral premotor cortex
Question 6
Which lesion(s) commonly result(s) in
constructional apraxia?
A. Right posterior parietal cortex
B. Left posterior parietal cortex
C. Bilateral posterior parietal cortex
D. Bilateral medial temporal lobectomy
E. Bilateral premotor cortex
Question 7
Which of the following areas of cortex is
somatotopically organized?
A. Primary motor cortex
B. Secondary motor cortex
C. Supplementary motor cortex
D. Premotor cortex
E. Frontal eye fields
Question 8
Which structure is considered to be part of the
secondary motor cortex
A. Dorsolateral prefrontal cortex
B. Supplementary motor area
C. Posterior parietal cortex
D. Precentral gyrus
E. Postmotor cortex
Question 9
According to the classic view, the secondary
motor cortex includes the SMA and the
_________________.
A. Frontal eye fields
B. Ventromedial frontal cortex
C. Premotor cortex
D. Posterior parietal cortex
E. Postmotor cortex
Question 10
In general, damage to the posterior parietal cortex
can produce a variety of deficits in
_______________.
A. Perception and memory of spatial relationships
B. Reaching and grasping
C. Control of eye movements
D. Attention
E. All of the above
Question 11
More recent evidence from monkeys suggest that
the secondary motor cortex includes ___
premotor regions, ___ SMA regions, and ___
newly discovered areas in the cingulate gyrus.
A. 3, 3, 2
B. 2, 3, 3
C. 2, 2, 3
D. 2, 3, 2
E. 3, 2, 2
Question 12
The motor homunculus represents the
__________.
A. somatotopic organization of M1
B. distribution of motor cortex devoted to
different body parts
C. organization of the precentral gyrus
D. All of the above
E. Both A and B
Question 13
In the experiment by Lawrence and Kuypers,
transection of the dorsolateral corticospinal tract
resulted in a lasting impairment in
_______________.
A. Standing, walking and climbing
B. Moving fingers independently of each other
C. Grasping objects
D. Reaching for objects
E. All of the above
Question 14
There are ____ basal ganglia loops that have
both closed and open interacting circuits.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. 6
Question 15
The cerebellum contains _____% of the brains
neurons and makes up _____% of the brain’s
total mass.
A. 10, 50
B. 50, 10
C. 40, 60
D. 60, 40
E. 30, 70
Question 16
Evidence shows that the descending ___________
motor pathways are involved in the control of the
distal limbs while the ___________ motor
pathways are involved in the control posture and
whole body movements.
A. Dorsolateral, ventromedial
B. Ventromedial, dorsolateral
C. Dorsomedial, ventrolateral
D. Ventrolateral, Dorsomedial
E. Anterolateral, posteromedial
Question 17
________ muscle fibers are capable of great force
but quickly fatigue whereas _________ muscle
fibers are involved in sustained contractions for
longer durations of time.
A. Fast, slow
B. Slow, fast
C. Antagonist, agonists
D. Agonists, antagonists
E. Striated, smooth
Question 18
The ________ sensory receptors detect changes
in muscle length whereas the _______ detects
increases in muscle tension.
A. Golgi tendon organ, muscle spindle
B. Muscle spindle, Golgi tendon organ
C. Golgi spindle, and muscle tendon
D. Muscle tendons, golgi spindles
E. Motor pool, motor unit
Question 19
The motor_____ innervates individual muscle fibers
whereas a motor ______ includes all the motor
neurons that innervate a single muscle (including
all of its individual muscle fibers).
A. Pool, unit
B. Unit, pool
C. Plate, spindle
D. Spindle, plate
E. Extensor, flexor
Question 20
The direct descending motor pathways synapse
in the _________________.
A. Basal ganglia
B. Red nucleus
C. One of four brainstem nuclei
D. Cerebellum
E. spinal cord
Question 21
H.M.’s surgery removed structures in the medial
part of the _________________.
A. Temporal lobe, unilaterally
B. Temporal lobe, bilaterally
C. Frontal lobe, and some of the parietal lobe
D. Parietal lobe, unilaterally
E. Parietal lobe, bilaterally
Question 22
H.M. had severe __________ amnesia and mild,
or temporally limited __________ amnesia.
A.
B.
C.
D.
Implicit, explicit
Explicit, implicit
retrograde, anterograde
anterograde, retrograde
Question 23
Which task is sensitive to object recognition
memory in rats and monkeys.
A.
B.
C.
D.
E.
Delayed match to sample
Incomplete pictures test
Delayed nonmatch to sample
Rotary pursuit
Mirror drawing
Question 22
H.M. had severe __________ amnesia and mild,
or temporally limited __________ amnesia.
A.
B.
C.
D.
Implicit, explicit
Explicit, implicit
retrograde, anterograde
anterograde, retrograde
Question 24
R.B.’s brain damage appeared to be restricted to
the ______________ subfield of the
___________.
A.
B.
C.
D.
CA3, hippocampus
CA1, hippocampus
Dentate gyrus, amygdala
CA2, rhinal cortex
Question 25
Monkeys with hippocampal lesions that damage
the rhinal cortex were impaired at
_____________________.
A.
B.
C.
D.
E.
Object recognition
Habit formation
Configural learning
Spatial learning
Place memory
Question 26
In rats hippocampal lesions damage part of the
__________ cortex.
A.
B.
C.
D.
rhinal
entorhinal
parietal
frontal
Question 27
Animals given Ischemia followed immediately by
a hippocampal lesion were ______________.
A.
B.
C.
D.
Impaired at object recognition
Not impaired at object recognition
Were somewhat impaired on the DNMS
Were severely impaired at DNMS
Question 28
Which theory was developed by O’keefe and
Nadel?
A.
B.
C.
D.
The hippocampus as a cognitive map
The hippocampus and configural associations
The amygdala in emotional memory
Object recognition of the rhinal cortex
Question 29
LTP is thought to critically involve activation of
which type of receptor?
A.
B.
C.
D.
Cholinergic muscarinic
Cholinergic nicotinic
Glutamatergic kainate
Glutamatergic NMDA
Question 30
The hippocampus is most likely involved in
_________, while the rhinal cortex is involved
in _____________
A.
B.
C.
D.
Spatial memory, object recognition
object recognition, spatial memory
Implicit memory, semantic memory
Semantic memory, implicit memory
Answers
1. D
2. B
3. E
4. E
5. A
6. B
7. A
8. B
9. C
10.E
11.C
12.D
13.B
14.B
15.B
16.A
17.A
18.B
19.B
20.E
21.B
22.D
23.C
24.B
25.A
26.C
27.B
28.A
29.D
30.A

similar documents